Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

„Republica Moldova e sprijinită puternic din afară; Reformele asumate oferă o insulă de speranță în regiune” // EXPERȚI

Republica Moldova are parte de un sprijin puternic din exterior, iar vizita președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier la Chișinău a fost una plină de importanță. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

„E o vizită plină de importanță având în vedere rolul important al Germaniei în politica externă a UE. Trebuie să avem în vedere că în Germania președintele are un rol important, inclusiv în ceea ce privește rolul politicii externe. Vizita are loc după alegerile parlamentare și regionale din Germania, alegeri care țin să influențeze viitoarea politică a Germaniei și pe dimensiunea externă. Alegerile din RM au schimbat destul de radical percepția partenerilor din afară. Din iulie încoace, aceste semnale și declarații de sprijin a agendei noului Guvern sunt deja o chestiune de normalitate, lucru care a lipsit ceva timp în RM. Reformele asumate oferă o insulă de speranță inclusiv partenerilor din afară care mulți ani au sprijinit Republica Moldova. Potențialul acestui sprijin putea fi valorifica altfel dacă existau guvernări care rezolvau problemele reale ale cetățenilor. E clar că RM e sprijinită puternic din afară și e foarte important ca guvernarea să valorifice acest potențial”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

„Aceste vizite se înscriu în politica ușilor deschise a actualei guvernări. Multe cancelarii încearcă să se asocieze pozitiv cu această nouă guvernare. Germania încearcă să păstreze prin vizita președinteul coerența și logica unei continuități. Președintele Germaniei, conform Constituției, e de-asupra partidelor politice. În funcție de coaliția care se va forma, Germania va determina ce fel de politică externă va avea”, a menționat și fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Igor Munteanu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: