Echipa Partidului „Șor” a construit un Oficiu al medicilor de familie în raionul Orhei

Un alt proiect ambițios, care oferă perspectivă clară de viitor, a fost implementat în satul Neculăieuca, raionul Orhei, de către echipa lui Ilan Șor. Oficiul medicilor de familie, din această localitate, s-a mutat la casă nouă. Mai exact, punctul medical a fost amenajat, cu intrare separată, la parterul Complexului educațional Gimnaziul-Grădiniță la Neculăieuca, dat în exploatare recent.

Foto: partidulsor.md

În satul Neculăieuca locuiesc peste 1200 de oameni. Până nu demult, Oficiul medicilor de familie din localitate era situat într-o clădire veche, deteriorată, încălzită ca pe vremea bunicilor – în sobe și, de cele mai multe ori, era frig. Nu exista nici sistem de canalizare. Acum, situația de la acest centru s-a schimbat radical.

„Este foarte frumos, curat, clădirea este nouă, sunt toate comoditățile. Înainte era frig, pereții crăpați”, a spus o locuitoare a satului Neculăieuca.

O altă localnică a satului Neculăieuca a afirmat că, până recent, pacienții erau nevoiți să înghețe pe holurile instituției medicale.

„E de o plăcere să ai parte de astfel de condiții. Satul are viitor, datorită unui asemenea oficiu”, a spus femeia.

La Oficiul medicilor de familie din cadrul Centrului de sănătate Isacova, activează două asistente medicale și o infirmieră. De două ori pe săptămână, pacienții din Neculăieuca sunt examinați de către medicii de familie de la Centrul de sănătate din satul Isacova. Alexei Ciumac este unul dintre medicii de familie și șef al Centrului de sănătate Isacova, care, două ori pe săptămână, face naveta în satul Neculăieuca, pentru a deservi pacienții din această localitate. Alexei Ciumac salută faptul că își poate face meseria în condiții decente.


„Până nu demult, clădirea destinată Oficiului medicilor de familie era avariată, de ani de zile nu au mai fost efectuate lucrări de reparație. Acum totul e altfel, clădirea este nouă, tehnica - modernă, avem centrală termică, apă caldă, toate condițiile. Starea de sănătate a pacienților se îmbunătățește mai rapid datorită condițiilor decente în care sunt tratați”, a adăugat medicul Alexei Ciumac.

Asistenta medicală din satul Neculăieuca, Ariadna Moraru, a menționat că, datorită amenajării unui nou Oficiu al medicilor de familie, pacienții sunt mai preocupați de propria sănătate și dornici de a vizita medicii mai des.


„Acum ne este mai ușor să lucrăm, este mai cald, mai luminos, mai bine, mai comod. Sperăm că vom putea acorda mai rapid primul ajutor medical, datorită echipamentelor medicale pe care le avem”, a menționat asistenta medicală din satul Neculăieuca.

La rândul său, primarul satului Neculăieuca, din partea Partidului „Șor”, Violeta Bîscal, i-a felicitat pe consăteni că, de acum încolo, vor beneficia de servicii medicale de calitate. De asemenea, vicepreședintele raionului Orhei, responsabil de domeniul educației, Irina Bogaciuc, și vicepreședintele raionului Orhei, responsabil de buget și finanțe, Marina Cravcenco, au spus că toate proiectele implementate demonstrează că echipa Partidului „Șor” lucrează pentru oameni.

Potrivit președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu, astfel de proiecte dau o perspectivă clară satelor noastre.

„Eu am un sentiment aparte, de bucurie, că am reușit să realizăm acest proiect. Oficiul medicilor de familie este o necesitate. Fiecare localitate trebuie să aibă un oficiu al medicilor de familie, pentru că aici trăiesc copii, oameni în vârstă”, a menționat Dinu Țurcanu.

Prezentă la evenimentul de inaugurare a noului sediu dedicat medicilor de familie, deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că formațiunea lui Ilan Șor nu face decât să-și îndeplinească promisiunile făcute în campania electorală și nu numai.

„Suntem încântați de ceea ce se întâmplă în raionul Orhei, datorită muncii și eforturilor Consiliului Raional Orhei, primarilor și, desigur, suportului președintelui nostru, Ilan Șor. Ceea ce facem noi aici, întra-adevăr, schimbă viața oamenilor. De azi înainte, locuitorii satului Neculăieuca vor beneficia de servicii medicale de calitate, care sunt vitale, mai ales pe timp de pandemie. Recunoaștem, este cam complicat, avem doar șase deputați în Parlament și nu putem face toate lucrurile pe care le-am planificat, dar vom face tot posibilul ca toate satele din raionului Orhei să aibă un trai decent”, a dat asigurări Marina Tauber.


În context, liderul Partidului „Șor” deputatul Ilan Șor a menționat următoarele: „De pe urma acestui proiect, atât cadrele medicale, cât și pacienții au de câștigat. Medicii au posibilitatea să-și facă meseria în condiții decente, iar localnicii – să beneficieze de servicii medicale de calitate. Astfel de proiecte, care oferă perspectivă clară de viitor, nu pot fi implementate fără muncă, eforturi comune și încredere reciprocă”, a menționat Ilan Șor.

La Neculăieuca, Partidul „Șor” a realizat mai multe proiecte de infrastructură și de educație. Printre acestea se numără proiectul privind iluminatul stradal și amenajarea unui teren de joacă pentru copii. Totodată, grădinița și gimnaziul au fost incluse în sistemul de catering de alimentare a copiilor. (P.)


Pub