(video) Cabinetul de miniștri a aprobat un pachet de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință, la această oră. Pe ordinea de zi figurează subiectul cu privire la cadre, precum și alte 18 subiecte, printre care și aprobarea proiectului pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

Foto: UNIMEDIA

(16:30) Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii al Republicii Moldova nr.154/2003, în contextul pandemiei Covid-19.

(16:23) Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptată la 11 mai 2011.

(16:20) Guvernul a aprobat Avizul asupra amendamentelor la proiectul de lege pentru modificarea articolului 2 din Legea nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație.

Astfel, amendamentul prin care se propune acordarea dreptului la alocații lunare de stat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl, care nu sunt încadrați în grade de dizabilitate, în cuantum de 750 lei (similar participanților la acțiunile de luptă în timp de pace), se susține în limita transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, cu următoarea propunere: de a reglementa noua categorie de beneficiari de alocații lunare de stat prin completarea alineatului (1) al articolului 2 din Legea nr. 121/2001 cu punctul 10) cu următorul cuprins: persoanelor care au participat la lucrările de lichidare a consecințelor catastrofei de la C.A.E. Cernobâl, persoanelor care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare şi au primit cetăţenia Republicii Moldova, reglementate în Legea nr. 909/1992 privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl, – 750 de lei.

Amendamentul prin care se propune de a majora alocația lunară de stat participanţilor la cel de-al doilea război mondial, specificați în art. 2 alineatul (1) punctul 2) din Legea nr. 121/2001, cu 550 lei în loc de 250 lei (majorare propusă pentru categoria vizată prin inițiativa legislativă nr. 241/2021), nu se susține.

(16:15) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Avizului la proiectul de lege pentru modificarea Codului navigației maritime comerciale al Republicii Moldova nr. 599/1999. Introducerea cererii privind recunoașterea societăților de clasificare de către Comisia Europeană corespunde legislației Uniunii Europene, în speță art. 21 din Directiva 2016/1629/UE. Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Europene pComisia Europeană, prin intermediul Agenției Europene pentru Siguranța Maritimă (EMSA), evaluează fiecare dintre organizațiile recunoscute o dată la doi ani. Procesul de evaluare se realizează inclusiv prin inspecții la sediile centrale și la anumite birouri regionale ale organizațiilor recunoscute, în teren și pe șantierele navale, precum și inspecții la bordul navelor, în scopul verificării performanței organizațiilor ce dispun de recunoaștere. Prin urmare, recunoscând a priori și delegând funcțiile de clasificare și de inspectare a navelor moldovenești către societățile care dețin recunoașterea Uniunii Europene, Republica Moldova, în calitate de stat de pavilion, se va asigura că navele sale sunt inspectate și exploatate conform rigorilor europene.

(16:12) Guvernul a aprobat proiectul privind aprobarea Avizului asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 51 din Legea nr. 75/2015 cu privire la locuințe. Guvernul susține conceptual inițiativa legislativă, însă, în contextul îmbunătățirii proiectului menționat și acoperirii unui spectru mai larg de persoane în dificultate imobilizate la pat de scutirile menționate, propune excluderea din art. I a cuvintelor „cu dizabilități locomotorii”. Aceste prevederi sunt argumentate prin faptul că politicile sociale trebuie să asigure protecție și egalitate pentru toate categoriile social defavorizate, prin sprijinirea acestora sub forme cât mai diversificate, în vederea acoperirii nevoilor specifice fiecărui beneficiar, în acest context beneficiari fiind persoanele imobilizate.

(16:10) Guvernul a aprobat proiectul privind aprobarea Avizului la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative. Astfel, prin Legea nr. 124/2007 pentru ratificarea Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, Republica Moldova s-a angajat să întreprindă măsuri eficiente legislative, executive, administrative pentru implementarea prevederilor acesteia, cu scop de protejare a generațiilor prezente și viitoare de consecințele devastatoare ale consumului de tutun și ale expunerii la fumul de tutun. Ulterior, prin Acordul de Asociere RM-UE, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de punere în aplicare deplină și promptă a acordurilor internaționale în materie de sănătate, în special a Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului. Proiectul de lege are drept scop îmbunătățirea legislației în domeniul controlului tutunului și stabilește măsuri legale de prevenire a accesului minorilor la produse din tutun și produse conexe, precum și la dispozitive și accesorii de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, cu scop de prevenire a creșterii numărului de fumători și a altor forme de consum al tutunului în rândul copiilor și adolescenților.

(16:05) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Avizului asupra proiectului Codului funciar.

(16:03) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la încheierea unui contract și alocarea mijloacelor financiare Ministerului Justiţiei, din fondul de rezervă al Guvernului, a sumei echivalente în lei a 1 000,00 dolari, pentru plata onorariilor Biroului Asociat de Avocaţi „Ceachir, Zamfir & Partenerii” în parteneriat cu LLC „Kinstellar” (Ucraina) pentru reprezentarea intereselor statului în acţiunea înaintată de către Societatea Comercială «Научно-производственная фирма Стилекс» (Ucraina) împotriva Republicii Moldova, pendinte la Curtea Supremă a Ucrainei.

(15:59) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 419/2012 și abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 82/2019 . Astfel, în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 419/2012 cu privire la aprobarea listei bunurilor proprietate a statului și a listei lucrărilor și serviciilor de interes public național propuse parteneriatului public-privat (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2012, nr. 126–129, art. 457), cu modificările ulterioare, compartimentul „Partenerul Public/Ministerul Afacerilor Interne” se exclude. Totodată, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 82/2019 cu privire la aprobarea obiectivelor, condițiilor parteneriatului public-privat privind crearea Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere în Republica Moldova, a cerințelor generale privind selectarea partenerului privat, precum și la modificarea unei hotărâri de Guvern (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2019, nr. 59-65, art. 123).

(15:55) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului privind parcurile pentru tehnologia informației, cu amendamentul ce ține de publicarea informației despre datele de contact ale rezidenților.

(15:52) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la reconstituirea bustului regelui Ferdinand I în satul Verejeni, raionul Telenești, și cel cu privire la reconstituirea în satul Mălăiești, raionul Criuleni, a monumentului eroilor grăniceri căzuți la datorie în perioada anilor 1918-1940. De asemenea,a fost aprobat și proiectul privind înființarea bustului lui Ion Ungureanu în satul Opaci, raionul Căușeni.

(15:45) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la aprobarea structurii Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova.

(15:45) 
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre Republica Moldova şi Republica Estonia, semnat la 2 decembrie 2020.

(15:40) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de repunere în vigoare a Acordurilor de asistență privind obiectivele de dezvoltare din 2016 dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii.

(15:30) Proiectul de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2021, care prevede, inclusiv, majorarea salariului pentru angajații instituțiilor medico-sanitare, cum ar fi tehnicienii, care nu au beneficiat de o majorare alături de medici, a fost aprobat.

(15:28) A fost votată aprobarea proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020.

(15:20) Miniștri au ales noi demnitari la Oficiul Teritorial Bălți.

(15:18) Marian Stan este ales pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

(15:17) Iulian Rusu este de la 1 octombrie noul secretar de stat la Ministerul Justiției.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:


Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi:


Pub