Manifestarea pentru dreptul la educație al femeilor din Kabul a fost întreruptă violent de talibani

Protestul câtorva femei afgane, care manifestau în această dimineață la Kabul pentru dreptul la educație, a fost întrerupt violent de talibani, care au tras inclusiv cu arma și i-au bruscat pe jurnaliștii prezenți la eveniment, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

În jurul orei locale 08.00 (06.30 ora Moldovei), trei tinere cu văl și cu măști sanitare au desfășurat în fața liceului pentru fete Rabia Balkhi, în estul capitalei afgane, o pancartă mare pe care era scris, în engleză și în dari, „Nu politizați educația!”, potrivt AFP, preluată de Agerpres.

„Nu ne rupeți stilourile, nu ne ardeți cărțile, nu ne închideți școlile”, se mai putea citi pe banderolă, ilustrată cu o fotografie cu tinere fete cu văl într-o sală de clasă.

Deși li s-au alăturat doar alte trei manifestante, dintre care una avea o pancartă pe care era scris „Educația este identitatea umană”, au intervenit zeci de talibani cu arme.

Ei au împins cu brutalitate tinerele spre ușa de intrare, închisă, a liceului. Unul dintre ei le-a luat banderola și a mototolit-o, în timp ce alții s-au îndreptat spre jurnaliștii străini prezenți la fața locului, împiedicându-i să filmeze. Un taliban a tras atunci o scurtă rafală în aer cu mitraliera sa.

Manifestantele s-au refugiat în interiorul liceului, în timp ce talibanii au început să-i urmărească pe cameramani și fotografi, încercând să le ia camerele de filmat. Unul a lovit în spate în cameraman străin.

Taliban: „Respect jurnaliștii, însă această manifestație nu a fost autorizată”

Talibanii erau comandați de un tânăr neînarmat, echipat cu un walkie-talkie, care s-a prezentat ca fiind Mawlawi Nasratullah, șeful Forțelor speciale talibane pentru Kabul și regiunea capitalei. El le-a cerut oamenilor săi să-i adune pe cei circa zece jurnaliști prezenți, toți din presa internațională, și li s-a adresat.


„Respect jurnaliștii, însă această manifestație nu a fost autorizată”, a spus el. „Autoritățile emiratului islamic al Afganistanului nu au fost informate. Tocmai de aceea nu a fost prezent niciun jurnalist afgan. Dacă ele ar fi cerut autorizație pentru a manifesta, ar fi primit-o”, a declarat acesta.

„Respectul drepturile femeilor, fără aceasta nu ați fi fost aici”, a adăugat el. „Ați încercat să relatați de la o manifestație ilegală. Vă amintesc că în țările moderne, Franța sau SUA, poliția lovește manifestanții”, a mai spus bărbatul.

Apelul la manifestație a fost lansat pe internet de un grup intitulat „Mișcarea spontană a femeilor activiste din Afganistan”.

La începutul lui septembrie, talibani înarmați au dispersat manifestații în mai multe orașe, printre care Kabul, Faizabad și Herat, în timpul cărora două persoane au fost ucise.

Toate manifestațiile au fost interzise de noua putere de la Kabul începând cu 8 septembrie, iar contravenienții sunt pasibili de „severe acțiuni în justiție”.



Pub