Două zile libere dacă te vaccinezi anti-Covid. Decizia aprobată de Guvern, pentru angajați

Angajații care vor decide să se vaccineze vor primi câte două zile libere, plătite. Cel puțin așa prevede pachetul de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice, adoptat astăzi de Guvern. Acesta urmează să fie supus examinării în cadrul Parlamentului, înainte de a fi aprobat.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, Codul Muncii „se propune a fi completat cu un articol nou, Articolul 1901 Acordarea de zile libere în situații excepționale. În caz de stare de urgență, de asediu și de război, precum și în caz de stare de urgență în sănătatea publică, angajatorii acordă salariaților zile libere plătite pentru implementarea măsurilor speciale privind asigurarea securității, protecției vieții şi sănătății populației. Modul și condițiile de acordare a zilelor libere vor fi stabilite de Guvern”, se menționează în proiectul de lege, prezentat de ministrul Muncii, Marcel Spatari.

„Ultimul punct introdus în proiectul de modificare a Codului Muncii este o garanție pentru salariați, pentru implementarea măsurilor speciale în situații de stare de urgență în sănătatea publică sau în alte situații, de asediu sau de război. Acest nou articol în Codul Muncii prevede posibilitatea Guvernului de a oferi zile libere în caz de vaccinare, cu subvenționarea acestor zile libere, astfel încât costul zilelor libere să nu fie pus integral pe umerii angajatorilor, iar pentru situațiile când salariile sunt mai mici decât media pe economie, costul să fie preluat integral de către stat”, a precizat ministrul.

„La implementarea practică a suvbenției lucrăm împreună cu agențiile statului și tot procesul este într-o continuă consultare dinamică. În fiecare zi avem discuții cu mediul de afaceri și sindicatele vor interveni în procesul de consultare la faza ulterioară, în Parlament”, a punctat Spatari.

„Prevederile Codului Muncii nu sunt retroactive. Ele nu se instituie doar pentru sectorul bugetar, dar și pentru toată economia, în ansamblu. În sectorul bugetar implementarea este mai simplă, pentru că angajatul va lipsi două zile, dar banii oricum erau prevăzuți în bugetul pentru salariul persoanei respective. Pentru persoanele din sectorul real, va exista un mecanism prin care Guvernul va subvenționa, va compensa costurile angajatorului pentru acele 2 zile libere”, a mai specificat ministrul Muncii.

Guvernul a aprobat, astăzi, un pachet de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice. Acestea prevăd zile libere pentru unul dintre părinți, în familiile cu copii, în perioada în care sunt închise instituțiile de învățământ, precum și șomajul parțial și subvenționarea salariilor, în contextul șomajului tehnic.


Pub