„Va deveni sau nu obligatoriu vaccinul pentru unele categorii de angajați?” Răspunsul Nataliei Gavrilița

În contextul în care cele mai multe cazuri de infectare cu Covid-19 se înregistrează printre persoanele nevaccinate, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat dacă Guvernul ia în calcul varianta de a introduce obligativitatea vaccinării angajaților din anumite sectoare.

Foto: UNIMEDIA

„Deocamdată venim cu aceste stimulente. Vrem să încurajăm vaccinarea prin stimulente și nu prin sancțiuni”, a menționat prim-ministra, referindu-se la pachetul de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice, aprobat astăzi de Guvern.

Șefa Executivului nu exclude, însă, că dacă situația pandemică nu se va ameliora, se vor căuta alte soluții: „Într-adevăr, în funcție de evoluția bolii, va trebui să facem analize și să vedem care ar fi alte posibilități prin care am putea crește rata de vaccinare. Din nou, este vorba despre capacitatea sistemului medical de a oferi servicii de sănătate și de a salva vieți”.

„Îndemnul meu este să nu așteptăm să ni se întâmple nouă sau în familia noastră, să nu așteptăm să auzim niște vești triste ca să mergem să ne vaccinăm. Acum este momentul”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.

Angajații care vor decide să se vaccineze vor primi câte două zile libere, plătite. Cel puțin așa prevede pachetul de măsuri pentru gestionarea crizei pandemice, adoptat astăzi de Guvern. Acesta urmează să fie supus examinării în cadrul Parlamentului, înainte de a fi aprobat.

Amintim că, decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Pe de altă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă profesorii nu vor să se vaccineze, „atunci să-și găsească altă ocupație”. Ulterior, aceasta și-a cerut scuze de la cadrele didactice.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul - achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.

Ulterior, ministra Sănătății a anunțat că elevii din unele școli ar putea fi testați la Covid, cu teste donate de România. Acest lucru nu este prevăzut, însă, și pentru profesori și alți angajați din insituțiile de învățământ.

Recent, Biroului Executiv al Federației Sindicale din Educație și Științe a trimis o adresare către prim-ministra Republicii Moldova. Instituția a menționat despre 32 de demisii ale angajaților din sistem, dintre care 18 cadre didactice ar fi demisionat „pe motivul constrângerilor impuse de autorități”.

Primarul capitalei a declarat că a auzit despre profesorii din regiuni care și-au dat demisia din sistem pentru că au fost obligați să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, achitat din propriul buzunar. În acest context, edilul a venit câte un apel către cadrele didactice și le-a invitat să activize în instituțiile de învățământ din Chișinău.

Ieri, Ministerul Educației a dat de înțeles că Sindicatele ar fi mințit. „Niciun profesor nu a demisionat din sistem, după ce au fost obligați să se testeze la Covid”, se precizează într-un comunicat al instituției.


Pub