Secretul rămâne secret: Nici Natalia Gavrilița nu a divulgat câți bani s-au cheltuit pentru procurarea vaccinului Pfizer

Prim-ministra Natalia Gavrilița a evitat să vină cu un răspuns la întrebarea despre suma de bani cheltuită de Guvern pentru procurarea vaccinului Pfizer. „Nu cunosc detaliile, deci, puteți să întrebați colegii din Parlament”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Executivului.

Foto: UNIMEDIA

Întrebată dacă este un secret de stat informația cu privire la prețul plătit de Guvernul R. Moldova pentru vaccinul Pfizer și dacă cetățenii o pot afla, Natalia Gavrilița a răspuns: „Nu cunosc detaliile, deci, puteți să întrebați colegii din Parlament”.

Și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a refuzat să divulge informația cu privire la suma plătită de R. Moldova, fiind întrebată despre acest lucru în plenul Parlamentului, în cadrul ședinței de astăzi. „Fiind implicată în procesul de negociere pe care țara noastră l-a avut cu Pfizer, nu pot să deschid această cifră, deoarece Ministerul Sănătății la acea etapă a semnat un acord confidențial despre preț”, a declarat Ala Nemerenco, adăugând, totuși că prețul este unul preferențial.

La începutul lunii mai, Ministerul Sănătății anunța că în proces de negocieri direct cu producătorul vaccinului Pfizer, privind achiziționarea unui lot de circa 700.000 de doze de vaccin pentru Republica Moldova. 

Primul lot de 30.420 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, achiziționat de stat, a ajuns în R. Moldova pe 29 iulie. Achiziția a fost realizată în contextul implementării Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la Covid-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, în conformitate cu Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), semnat la data de 29 iulie 2020 și ratificat prin Legea nr. 168/2020.

Până în prezent, ANSP a recepționat 174.330 de doze din lotul achiziționat de Ministerul Sănătății, în 8 tranșe. Ultima trannșă a fost recepționată la 24 septembrie.


Pub