Rezumat din Parlament: Bani, vin bani!

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară. Ședința, ceva mai scurtă decât de obicei, a avut pe ordinea de zi 11 subiecte, multe din ele fiind proiecte în a doua lectură, dar și două acorduri de împrumut de la FMI și Banca Mondială.

– Cu 56 de voturi a fost adoptată în lectură finală proiectul de lege cu privire la evaluarea activității unor instituții precum Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, ANRE sau Consiliul Audiovizualului. Legea va permite astfel Parlamentului să inițieze evaluarea activității conducerii instituțiilor și, în funcție de rezultatele evaluării, să îi demită pe membrii și conducătorii acestora.

– În lectura a doua și finală s-au votat mai multe proiecte de lege care ar permite ca de la 1 octombrie 2021 pensia minimă pentru cei care au stadiul complet de cotizare să fie de minim 2000 de lei (față de 1100, cât e în prezent).

– A fost aprobată în primă lectură acordul internațional dintre Republica Moldova și FMI, care permit țării noastre să acceseze un împrumut de 236 de milioane de dolari pentru finanțarea curentă a bugetului de stat.

– Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională în valoare de 24,8 milioane de euro sub formă de credit cu scopul de a implementa procesul de imunizare împotriva infecției COVID-19 la nivel național. Astfel, deputații au votat acest proiect în prima lectură, urmând să-l voteze și în a doua, după 15 zile.

Deputații se vor întruni într-o nouă ședință pe 1 octombrie 2021.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.