image
Sursa foto: jurnal.md

Record de decese provocate de coronavirus în 24 de ore, pentru a doua zi consecutivă, în Rusia

Rusia a înregistrat miercuri un record de decese zilnice provocate de noul coronavirus, pentru a doua zi consecutivă, în contextul unei situaţii epidemiologice care le îngrijorează pe autorităţile de la Kremlin pe fondul unei campanii lente de vaccinare şi a absenţei măsurilor de carantină, informează AFP, citată de Agerpres.

Federaţia Rusă se confruntă din luna iunie cu un val epidemiologic asociat variantei Delta a noului coronavirus, care este mai contagioasă: în ultimele 24 de ore, 857 de persoane au murit de COVID-19, potrivit bilanţului publicat zilnic de guvernul rus. Precedentul record, de 852 de decese înregistrate în 24 de ore, fusese raportat marţi.

În total, 206.388 de persoane au murit în Rusia din cauza noului coronavirus de la începutul pandemiei, potrivit unei definiţii mai restrictive a cauzelor de deces folosită de autorităţile centrale. Agenţia rusă de statistică Rosstat, care utilizează o definiţie mai largă, a comunicat peste 350.000 de decese la sfârşitul lunii iulie 2021.

Conform acestui bilanţ, Rusia este ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate COVID-19.

"Constatăm o tendinţă de creştere a numărului infectărilor, vedem că aceste cifre cresc, constatăm triste recorduri de mortalitate", a declarat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. "Această situaţie este un motiv serios de îngrijorare, însă şi unul de mobilizare", a adăugat el.

Autorităţile publice ruse, pentru a proteja economia fragilă a ţării, refuză să adopte măsuri sanitare restrictive sau de lockdown. Purtarea măştii sanitare, deşi obligatorie, rămâne aleatorie în spaţiile publice, iar dispoziţiile de distanţare fizică sunt arareori respectate.

Vaccinarea anti-COVID-19, pe fondul neîncrederii populaţiei faţă de asigurările date de autorităţi, se desfăşoară într-un ritm lent de mai multe luni, în pofida dezvoltării a patru vaccinuri ruseşti. Potrivit unei numărători realizate de site-ul Gogov, doar 28,8% din populaţia rusă a fost vaccinată cu schemă completă până în prezent.

Rusia este grav afectată din luna iunie de varianta Delta a noului coronavirus şi nu reuşeşte să încetinească răspândirea acesteia. Numărul noilor cazuri zilnice fluctuează în jurul pragului de 20.000 de aproape două săptămâni. Miercuri, acest număr a fost de 22.430.

Situaţia este deosebit de gravă la Moscova, capitala rusă înregistrând 3.004 cazuri noi şi 65 de decese miercuri, precum şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, Sankt Petersburg, care a raportat 1.833 de infectări noi şi 60 de decese asociate COVID-19.

Noutăţile partenerilor

comentarii: