Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Procesul de judecată intentat…

DOC Procesul de judecată intentat de președinta Sandu împotriva ex-premierul Chicu, de un an și două luni pe rolul Judecătoriei Chișinău. Când va avea loc următoarea ședință

Procesul de judecată intentat în iulie 2020 de președinta R. Moldova, Maia Sandu, împotriva fostului premier moldovean Ion Chicu, în care șefa statului, atunci lideră a Partidului Acțiune și Solidaritate, îl acuză pe ex-premierul Chicu, atunci prim-ministru în funcție, de minciună și cere o compensație financiară de 100 000 de lei pentru a-i oferi unei familie cu copii, se află de un an și două luni pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

În acest timp, într-un an și două luni, au avut loc patru ședințe de judecată, toate însă fiind amânate.

Următoarea ședință în procesul intentat de Maia Sandu împotriva lui Ion Chicu este programată pentru data de 21 octombrie 2021.


La 21 iulie 2020, Maia Sandu, atunci lidera PAS, l-a acționat în judecată pe prim-ministrul de atunci, Ion Chicu, acuzându-l de minciună. Atunci, lidera PAS susținea că șeful Executivului i-a adus acuzații false precum că pe timpul Guvernului Sandu a fost reeșalonată datoria pe care o avea „Avia Invest” față de stat, în 2013 ar fi votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și a garanțiilor de stat după furtul miliardului.

Prima ședință de judecată din dosarul civil inițiat de președinta Maia Sandu împotriva ex-premierul Chicu a avut loc la 22 octombrie 2020. Atunci, ședința a fost amânată, judecătorul de caz acordând termen pentru „încheierea tranzacției de împăcare între părți”.

La 6 noiembrie 2020, a urmat o nouă ședință de judecată. Și această ședință a fost amânată. De această dată magistratul a amânat ședința la cererea reprezentantului lui Chicu.

Ulterior, alte două ședințe, una programată pentru data de 25 martie curent, iar alta pentru 9 iunie curent, au fost amânate.

Următoarea ședință în acest proces este programată pentru data de 21 octombrie 2021.

Actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, atunci reprezentant al Maiei Sandu, a menționat după prima ședință în acest proces că „instanța a întreprins măsuri pentru ca cele două părți să ajungă la o înțelegere amiabilă”, declarând că există posibilitatea unei soluționări pe cale amiabilă în condițiile în care Ion Chicu „trebuie că recunoască public că a mințit și să achite o compensație financiară de 100 de mii de lei pentru o familie cu mai mulți copii”.

În iulie 2020, în cadrul unei emisiuni realizate de Agora Ion Chicu a calificat decizia Maiei Sandu de a-l ataca în instanță pentru calomnie drept „o acțiune disperată de PR politic”.