09:08:46 19.04.2024
Stiri

Treisprezece polițiști de FRONTIERĂ au fost REȚINUȚI în această dimineață, fiind bănuiți că închideau ochii, pentru sume cuprinse între 50-100 de euro, la pasagerii care dețineau teste PCR COVID-19 false

Actualitate 29.09.2021 11:37 Vizualizări1791 Autor: Vitalie Hadei
Treisprezece polițiști de FRONTIERĂ au fost REȚINUȚI în această dimineață, fiind bănuiți că închideau ochii, pentru sume cuprinse între 50-100 de euro, la pasagerii care dețineau teste PCR COVID-19 false


Teste false la COVID-19 declarate „valide” la Aeroportul Internațional Chișinău pentru sume între 50 și 100 de euro plătite poliștilor de frontieră.

Cincisprezece angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt cercetați de procurorii anticorupție pentru percepere și luare de mită, iar 13 dintre ei au fost reținuți în această dimineață, după o decindere la Aeroport a ofițerilor anticorupție și a angajaților Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit Centrului Național Anticorupoție (CNA), dosarul penal pornit pe 23 iunie 2021 și cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 pentru pretindere de mită și 21 pentru alte abateri contravenționale.

Cauza a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție.

Oamenii legii susțin că angajații Sectorului de Poliție de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din R. Moldova și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR COVID-19 cu semne de falsificare.

Astfel, polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova, pe sensul „ieșire”, sume cuprinse între 50 și 100 de euro.

De asemenea, unii angajații ai IGPF ar fi extorcat bani de la diverse persoane atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a R. Moldova prin punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău, pe sensul „ieșire”, pentru a nu le întocmi procese-verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

Contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

La această etapă, în cauză figurează 15 polițiști de frontieră cu statut de bănuit, dintre care 13 au fost reținuți și plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de detenție, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice până la 10 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md