„Este vorba pur și simplu de fake news”. Președintele Germaniei, despre riscul Moldovei să piardă regimul liberalizat de vize cu UE

Ilie Gulca
29/09/2021
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeir. Foto: https://www.berlin.de

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a calificat drept „fake news” (știri false -n.r.) informațiile precum că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE

„Am citit cu aceeași surprindere acest mesaj ca și Dvs. atunci când am aterizat astăzi aici [Chișinău – n.r.]. La Berlin și la Ministerul de Interne Federal, m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată. Este vorba pur și simplu de fake news”, a spus Frank Walter Steinmeier în cadrul declarațiilor de presă făcute miercuri la Chișinău împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Publicația Euobserver a publicat o știre despre faptul că Moldova ar risca să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărul mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate.

Germania, Italia și Belgia, subliniază sursa citată,  se declară în îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE.

Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 și iunie–august 2021, se menționează întru-un document publicat de către EUobserver și datat cu 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres [...], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.

Ilie Gulca
29/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii