VIDEO// Președintele german aduce 10 milioane de euro la Chișinău pentru tineri și reforme. Berlinul deschide oportunități de muncă sezonieră pentru moldoveni

Mădălin Necșuțu
29/09/2021

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a încurajat, miercuri, Republica Moldova să încerce să țină acasă tinerii care pot ajuta la implementarea reformelor de pe agenda puterii pro-occidentale, fapt pentru care a adus cu el la Chișinău, în cadrul vizitei de azi și mâine, un pachet de 10 milioane de euro care să ajute acest deziderat.

„Este important să oferim tinerilor perspective și posibilități de viitor, motiv pentru care eu sint convins că cooperarea economică dintre Germania și Moldova trebuie învigorată pentru a crea locuri de muncă pentru tineri la patria lor și ca aceștia să aibă motiv să rămână acasă și să participe la procesele de reformă. Am adus cu mine un mic pachet de circa 10 milioane de euro prin care vom pune la dispoziție și expertiză. Pentru că atunci când vorbim de reforme din sectorul public e nevoie de expertiză”, a declarat șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier.

Germania a investit în Republica Moldova în ultimele două decenii circa 290 de milioane de euro.

Steinmeier a mai afirmat că Republica Moldova poate constitui un exemplu de curaj în regiune pentru implementarea de reforme pro-europene.

„Succesul programului Dvs. doamnă preşedinte Maia Sandu, este important pentru cetăţenii R. Moldova, dar şi pentru noi şi UE, reformele din R. Moldova sunt exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Sunt sigur că succesul schimbărilor din R. Moldova se vor propaga şi în afara R. Moldova. Calea spre succes nu este una simplă, dar beneficiaţi de sprijinul politicului şi al societăţii, dar trebuie să ştiţi că beneficiaţi şi de sprijinul Germaniei”, a spus Frank-Walter Steinmeier.

Pe de cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că începând cu anul 2022, cetățenii din Republica Moldova se vor putea angaja oficial în Germania la munci sezoniere. Totodată, în luna octombrie va demara procedura de semnare a unui acord de conversiune a permisului moldovenesc de conducere într-un unul german, fără a susține proba teoretică.

În altă ordine de idei, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova are nevoie de stabilitate pentru a prospera. „O vecinătate pașnică și stabilă este o precondiție pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, liniștea în regiunea Mării Negre este importantă și pentru UE, care își dorește stabilitate și pace la frontieră, păstrarea unui dialog activ și constructiv cu statele din Parteneriatul Estic”, a lidera de la Chișinău. 

Mădălin Necșuțu
29/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii