fbpx

Căderea părului toamna: Care sunt cauzele și cum poate fi remediată problema

Poate ai observat şi tu că toamna, părul tău este mai fragil şi tinde să cadă mai mult, dar nu trebuie să ai niciun motiv de îngrijorare. Este normal să se întâmple acest lucru, deoarece părul este supus şi unui proces de reînnoire în acest sezon. Nu te alarma! Nu eşti singura persoană care se confruntă cu această neplăcere.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De altfel, pierderea părului în sezonul de toamnă este o problemă care afectează multe persoane. Principala cauză o constituie modificările hormonale, dar este şi rezultatul daunelor provocate de soare (expunerea excesivă, razele ultraviolete) sau de stres, transmite mediafax.

În general, căderea părului, care începe odată cu venirea toamnei, este complet fiziologică: în acest sezon, dar şi primăvara, ciclul de viaţă al părului este accelerat şi are loc o reînnoire a scalpului, deoarece firele de păr adulte cedează locul celor noi.

Aceasta este una dintre cele 3 faze ale părului, numită efluviul telogen sezonier. Este căderea reversibilă a părului cauzată de stres fizic sau psihologic. Căderea sezonieră a părului apare în general între septembrie şi noiembrie, când unele procese hormonale accentuează acest proces.

Începând cu luna octombrie, clima suferă o schimbare substanţială, temperaturile scad, iar intervalul de temperatură stimulează activitatea foliculilor, buzunarele care conţin firul de păr din interiorul scalpului.

De regulă, în fiecare zi pierdem între 50 şi 70 de fire de păr, în timp ce toamna şi primăvara, odată cu modificările sezoniere, pierderea medie a părului creşte la 100 – 150 de fire în fiecare zi.

De altfel, aceasta este o afecţiune de obicei temporară, care tinde să se normalizeze în câteva săptămâni. Atenţie! Dacă pierderea se manifestă în zone localizate, ar putea fi vorba despre alopecie şi, în acest caz, este bine să consulţi un specialist.

În plus, mai trebuie să ştii că părul este supus unui ciclu de viaţă normal, care implică o înlocuire totală aproximativ la fiecare trei-patru ani. Fiecare fir de păr creşte continuu în această perioadă. Când un fir de păr moare, acesta este înlocuit imediat cu altul. Cu toate acestea, firul de păr mort nu cade imediat.

Acesta este eliminat definitiv din foliculul de păr abia după 2 sau 3 luni. Ce poţi face în acest sens? Remedii pentru combaterea căderii părului în sezonul de toamnă

În primul rând este foarte important ca în lunile reci să-ţi menţii părul hidratat şi să-l fereşti de sursele de căldură. Astfel, un prim sfat ar fi să nu-ţi mai usuci părul cu foenul. Căldura îl va usca excesiv şi va accentua căderea lui.

Usucă-ţi mai bine părul tamponându-l cu un prosop.

Foloseşte o mască de condiţionare profundă. Şamponul, balsamul şi produsele de coafare sunt imperative pentru protejarea şi întărirea firului şi pentru a profita la maximum de frumuseţea acestuia.

De altfel, există numeroase produse specifice pentru a încetini căderea părului pe toată durata toamnei, la care se adaugă un masaj al scalpului şi o periere delicată pentru a nu rupe nici măcar un fir de păr.

De asemenea, spălarea părului în mod regulat este esenţială pentru eliminarea particulelor poluante şi a transpiraţiei care înfundă porii şi previn creşterea optimă a părului. Alege un şampon natural potrivit, pentru a stimula creşterea firelor de păr, fără a le îngreuna.

Totodată, masarea regulată a scalpului este metoda ideală pentru a stimula creşterea fiziologică a părului după căderea sezonieră. Va ajuta la reactivarea circulaţiei sângelui într-un mod optim. Aplică un tratament pe rădăcini, apoi masează uşor scalpul, punând presiune pe craniu cu vârful degetelor, mai întâi prin
mişcări circulare.

Apoi mişcă degetele înainte şi înapoi, pe tot capul, timp de cel puţin 1 minut, pentru a spori eficacitatea masajului. În plus, pentru a încetini căderea părului şi, mai presus de toate, pentru a-i stimula creşterea fiziologică, încarcă-ţi organismul cu o doză generoasă de micronutrienţi.

Proteinele (animale sau vegetale) sunt excelente pentru sintetizarea cheratinei şi, prin urmare, este important să le consumi în fiecare zi.

Vitamina B conţinută de drojdia de bere, gălbenuşul de ou, linte şi chiar soia permit organismului să producă (în cantităţi mari) cisteină, un aminoacid care favorizează creşterea fiziologică a părului.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button