Reacția deputatului PAS, prins cu țigări la vamă, la acuzațiile lui Bolea: Resentimente post-electorale și aruncare de zoi

Deputatul PAS Oleg Canațui răspunde acuzațiilor lui Vasile Bolea, acesta spune că „până în prezent” nu dispune de un pașaport diplomatic, respectiv „informația că l-ar fi folosit pentru a trece vama este un fals”. „Ca premisă a acestei campanii murdare”, deputatul marchează demiterea șefilor adjuncți, reprezentanți ai PSRM, de la Leova, în cadrul ședinței din care făcea și el parte. „Probabil din motivul unor resentimente post-electorale și aruncării de zoi, în privința mea a fost începută o campanie de denigrare”, declară Canațui.

Foto: UNIMEDIA

„Vă scriu acest mesaj, nu în calitate de membru al PAS, nu în calitate de deputat și nici pentru a mă răzbuna pe cineva ori pentru a prezenta pe cineva într-o lumină negativă. În ultima perioadă de timp, probabil din motivul unor resentimente post-electorale și aruncării de zoi, în privința mea a fost începută o campanie de denigrare, în cadrul căreia, în primul rând, sunt induși în eroare cetățenii Republicii Moldova și în special locuitorii raionului Leova, unde locuiesc, iar în al doilea rând se urmărește scopul răzbunării pentru deciziile luate în calitate de membru al consiliului raional Leova și în al treilea rând, se urmărește scopul de a „lovi” în partidul din care fac parte – iar toate acestea necesită a fi explicate, după cum urmează.

Ca premisă a acestei campanii murdare, a fost faptul că pe data de 05.02.2021, în cadrul ședinței consiliului raional Leova, din care făceam parte și eu atunci, s-a apreciat ca nesatisfăcătoare activitatea vicepreședinților raionului Leova, s-a declarat vot de neîncredere acestora cu eliberarea din funcție (deciziile consiliului raional nr. 1.2. și 1.3. din 05.02.2021, vedeți anexa la mesaj). La fel, ca și alți consilieri în cadrul consiliului raional Leova, m-am expus în limitele legii și, bazându-mă pe criterii obiective, pe activitatea nesatisfăcătoare a vicepreședinților raionului Leova, am votat pentru demitere acestora, fapt care evident nu a plăcut Partidului Socialiștilor, din care fac parte ex vicepreședinții raionului Leova și desigur și domnului Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, responsabil din partea PSRM pentru raionul Leova.

După ce unul dintre vicepreședinții raionului Leova a depus o plângere neîntemeiată în privința mea și a altor consilieri din cadrul consiliului raional, precum că ar fi fost supusă presiunilor psihologice pentru a semna acte, pe data de 19.03.2021, procuratura raionului, stabilind lipsa unor încălcări în acțiunile mele și ale colegilor consilieri, a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale.

De asemenea, deoarece pe data de 21.07.2021, ex vicepreședinții raionului Leova au folosit ilegal și abuziv unitatea de transport Dacia Logan, culoarea albă, n.î. LV AM 020, care este în proprietatea raionului Leova, deși la acel moment nu mai exercitau, de aproape 6 luni, funcțiile de vicepreședinți ai raionului Leova – am depus o plângere în adresa DGT Sud a CNA. Cred că nici această plângere nu prea a „plăcut” PSRM și D-lui Bolea V. , în special.

În cadrul campaniei electorale, domnul Vasile Bolea, abuzând de funcția sa de deputat în cadrul Parlamentului RM, a sesizat eronat, mai multe instituții ale puterii de stat (Serviciul Fiscal de Stat, Procuratura RM, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție) cu plângeri false, cu conținut care nu corespunde adevărului, unde invocă că întreprinderea în care sunt fondator (dar nu activez) nu ar elibera bonuri de casă, că nu aș avea aparat de casă și control, că comit evaziuni fiscale etc. Toate aceste aberații nu au nici cea mai vagă susținere probatorie, fapt stabilit chiar în urma controalelor efectuate de IP Leova, SFS al RM, CNA și altele. Încercările de a câștiga alegerile aruncând zoi în mine ca candidat electoral, nu au dat nici un rezultat, eu nu m-am lăsat intimidat de aceste mizerii electorale, ceea ce, la fel, nu este pe placul PSRM și domnului Vasile Bolea, în special.

Recent, în continuarea acțiunilor reprobabile, deja sunt ținta unor atacuri menite să mă denigreze în calitatea mea de deputat în Parlament. Aici o să mă opresc puțin mai detaliat.

Privitor la falsurile răspândite că eu aș făcut contrabandă cu țigări vreau să vă explic, sincer, următoarele. Pe data de 09.09.2021 mă deplasam la volanul automobilului propriu, împreună cu alte 6 persoane cunoscute. După ce am traversat frontiera R.M., am procurat de la Duty-free, în mod legal, 2 blocuri de țigări, o sticlă de vin și o cutie de ciocolate. Costul țigărilor este de aproximativ 480 lei. Nu am ascuns faptul procurării acestor țigări, iar lucrătorii vamali din România mi-au comunicat că nu pot trece frontiera cu aceste țigări. Accentuez că eu le-am abandonat benevol, în prezența autorităților vamale române, în acest sens fiind întocmit un act de abandonare în vamă a acestor țigări. Nu dispun, până în prezent, de pașaport diplomatic și nu aveam cum să-l folosesc, este un fals. Din anul 2019, adică la moment, aproape de 2 ani de zile nu am fost în Germania, deși se răspândesc falsuri că eu, în timpul ședințelor Parlamentului RM, m-aș fi deplasat în Germania. Nu am absentat niciodată de la nici o ședintă a Plenului Parlamentului sau a comisiei de specialitate din care fac parte. Astfel, nu pot înțelege, pe ce s-a bazat domnul Vasile Costiuc în evoluția sa din data de 25.09.2021, din fața clădirii Parlamentului, acuzându-mă fals.

Aici, vreau să amintesc „avocatului” Vasile Bolea definiția legală a contrabandei, care o cunoaște și un student la Drept, în anul 2 de Facultate (citez din art. 248 Cod penal al R.M.): „(1) Introducerea pe sau scoaterea de pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor, prin locuri stabilite pentru control vamal, prin tăinuire de controlul vamal, prin ascundere în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop, ori cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică în documentele vamale sau în alte documente de trecere a frontierei, dacă valoarea mărfurilor este mai mare de 8000 de unităţi convenţionale...”. Deci, acțiunile mele, de a abandona benevol în vamă 18 pachețele de țigări, la prețul de circa 400 de lei, SUB NICI O FORMĂ, nu poate fi considerată CONTRABANDĂ de țigări.

O altă încercare de a mă denigra, rezidă în publicare de către Vasile Bolea, a unei secvențe video a discuției purtate de mine cu domnul Boris Patrașcu, șeful Secției de Înmatriculare a Transportului Leova din cadrul Agenției Servicii Publice, consilier raional din partea Platformei DA apoi a trecut la PDCM și acum la PSRM (într-un an de zile).

Acest individ, deja de mai mult timp insistă de a fi numit vicepreședinte sau președinte al raionului Leova, după ce, mai mulți ani a ocupat funcții în cadrul Incubatorului de afaceri Leova, șef la Direcția Cultură a consiliului raional Leova, iar recent, prin intermediul eforturilor PSRM, deși nu are nici cele mai vagi studii în domeniu (D-nul are studii în domeniul muzicii) acesta este numit (evident pe criterii politice), în funcția de șef al Secției de Înmatriculare a Transportului Leova, pe care o ocupă de circa un an. În prezența mai multor consilieri din cadrul consiliului raional Leova, Boris Patrașcu mi-a comunicat că el nu va vota nici o decizie în cadrul consiliului raional Leova dacă nu va fi numit în funcția de președinte sau vicepreședinte a raionului Leova sau în funcția de șef al Direcției Cultură a raionului Leova. Observând că acest „birocrat” urmărește scopul de a impune votarea sa în funcții de conducere a raionului eu nu am putut să tac, deși am făcut-o pe un ton înalt, am dorit să explic odată și pentru totdeauna atât lui Patrașcu Boris, cât și pentru alții, că nu admit șantajul politic pentru câștigarea de funcții și că orice tentative de acest gen le voi condamna în cel mai hotărât mod. Probabil urma să folosesc un limbaj mai calm, dar am fost pur și siplu șocat de tupe-ul acestui birocrat ordinar, care încearcă cu orice preț să-și obțină funcții. Faptul că acest filmuleț apare anume acum, peste aproape două luni de la filmare, fiind publicat de Vasile Bolea, dovedește clar că, în primul rând, Patrașcu Boris este unealta PSRM și a domnului Vasile Bolea și în al doilea rând, faptul că acesta acționează concertat pentru a mă denigra. Până la urmă, cred am adresat lui Boris Patrașcu acele cuvinte pe care le-ar zice orice cetățean al RM unui funcționar, care parazitează pe banul public și încearcă cu orice preț să-și câștige fotoliul; nu cred că merită mai mult și o spun asumat (dacă domnul Vasile Bolea ar ieși undeva în piață, nu cred că ar primi alte epitete de la cetățeni).

Și toate acestea se organizează împreună cu Președintele raionului, membru PD acum deja PSRM.

Și într-un final, pentru a aprecia obiectiv starea de lucruri, permiteți-mi să expun câteva momente cheie din biografia mea. M-am născut pe data de 28.01.1976, în sat. Tomai, raionul Leova, într-o familie simplă de profesori, care de mic m-au învățat să nu pun mâna pe lucrul și banul altuia; să muncesc cinstit, să respect țara și poporul din care fac parte. Mi-am făcut studiile de inginer tehnolog în cadrul Universității Tehnice din Moldova și masteratul în Adminsitrați Publică în cadrul Academiei Administrației Publice de pe lângă Președintele R.M. Din anul 1998, la fel ca și mulți dintre dumneavoastră, stimați cetățeni, am fost nevoit de a merge la câștig peste hotare, împreună cu soția, unde am muncit mai mult de 10 ani, câștigându-mi banii din munca proprie. Nu am furat, nu am amăgit pe nimeni pentru a obține bani sau bunuri, am lucrat cinstit. Am revenit acasă și din banii câștigați mi-am deschis o mică afacere, din care se plătesc impozite, conform legii. Nu am râvnit niciodată la funcții înalte. Nu am făcut bani din funcții publice, iar în perioada anilor 2014-2021 am fost consilier local și raional, primind 200-300 lei, pentru ședințele la care participam (care aveau loc odată la 2-3 luni). Nu am devenit deputat pentru a abuza de funcția deținută, pentru că cred în faptul că poporul nostru merită mult mai mult și ținând minte prin câte am trecut eu pentru a-mi câștiga existența, voi munci pentru binele poporului meu.

Vă pot promite, că sunt și voi fi în continuare sincer cu voi, stimați cetățeni, chiar și atunci când cineva mă acuză pe nedrept, denigrându-mă pe mine și familia mea.

P.S. Nu am reușit bine să scriu această publicație că Vasile Costiuc a venit cu altă minciună asupra mea.

Dar de data aceasta cred că-l voi ataca în judecată pe acest minciunos.

Costiuc, cum poți minți așa, fără rușine, ducându-i în eroare urmăritorii tăi?

Tu doar știi că vorbești niște minciuni gogonate. Vino cu nume, cu dovezi, cu fapte, dar nu vorbi prostii.

Mai devreme sau mai târziu lumea va afla adevărul cine ești.

Chiar tu crezi că nu se vede de cine ești plătit să minți lumea?

Acte confirmative vor urma”, scrie Oleg Canațui în postare de pe pagina sa de Facebook..

Vasile Bolea a declarat în cadrul conferinței de presă, de astăzi, că deputatul PAS Oleg Canațui ar fi gestiona „o afacere de transportare a colectelor în Uniunea Europeană, pentru care folosește pașaportul diplomatic pentru a trece mai ușor vama”. Bolea a menționat că va veni cu mai multe solicitări către guvernare. „Să vedem cum vor reacționa cei de la guvernare atunci când se va solicita ridicarea imunității acestui deputat, vom vedea cine este lașul și cât de sinceri au fost cei din PAS”, a declarat Bolea.

Anterior, deputatul PAS Oleg Canațui a confirmat veridicitatea proceselor verbale apărute pe rețele. Acesta a declarat că s-a pornit în România cu 18 pachete de țigări, pe care „nu le-a ascuns”, doar că „a omis faptul că la traversarea terestră a graniței sunt permise doar două pachete de țigări de persoană”. „Este greșeala mea, regret mult și îmi cer scuze public pentru acest incident”, a scris Canațui pe pagina sa de Facebook.



Pub