Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va fi dotat cu echipament performant, în valoare de 355.000 dolari. Grantul, oferit de Japonia

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM) va fi dotat cu echipament medical performant, în valoare de 355 000 dolari, bani oferiți de Guvernul Japoniei, în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Un contract de grant în acest sens a fost semnat, astăzi, de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, și directorul Centrului, Andrei Testemițanu.

Foto: Centrul Republican de Diagnosticare Medicală

Banii sunt prevăzuți pentru procurarea echipamentului medical - Gama Camera de tip SPECT, obiectivul proiectului fiind fortificarea capacităților instituției de investigare a pacienților infectați cu Covid-19 și a afecțiunilor post-Covid-19.

„Sunt bucuros că astăzi semnăm un nou acord de grant „Kusanone” împreună cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. De la lansarea programului „Kusanone” în 2008 și până în prezent, Japonia a oferit peste 6 milioane de dolari pentru cele 72 de proiecte, cu scopul de a promova dezvoltarea umană și îmbunătățirea calității vieții moldovenilor. Donația de astăzi, în valoare de 355,000 de dolari, vine să ajute poporul moldovean să lupte împotriva pandemiei și să reabiliteze pacienții afectați. Este încă un semn că prietenia dintre țările noastre devine tot mai strânsă. Sperăm ca împreună vom ieși din criza sanitară cât mai repede”, a menționat Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro.

„Permiteți-mi să felicit întreaga dumneavoastră echipă, care a muncit la elaborarea proiectului, și totodată doresc să-mi exprim respectul deosebit încă o dată tuturor medicilor și persoanelor din prima linie de luptă cu infecția. Sunt sigur ca noul echipament va fi utilizat într-o manieră cu maximă eficiență”, a subliniat diplomatul.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova, în anul 2008. Astfel, în perioada 2008-2021, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 6 milioane de dolari SUA pentru 72 de proiecte de dezvoltare, care urmăresc îmbunătățirea bunăstării societății și securității umane (excluzând grantul sus menționat), din care majoritatea în domeniile sănătății și educației.


Pub