Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ungaria l-a convocat pe ambasadorul…

Ungaria l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, în urma tensiunilor iscate de acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze naturale

Foto: Reuters

Ministrul ungar de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Ucrainei, acuzând o tentativă a acestei țări de a bloca noul acord pe termen lung dintre Ungaria și Rusia privind aprovizionarea cu gaze naturale furnizate de Gazprom, semnat luni, scrie Reuters, citat de Digi.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că acest lucru constituie o „violare a suveranității Ungariei”, potrivit unui comunicat.

Ungaria a acuzat luni Ucraina de amestec în treburile interne, după de Kievul a criticat Budapesta pentru că a semnat un nou acord pe 15 ani privind furnizarea de gaze naturale de către compania rusească Gazprom.

„Privim ca pe o violare a suveranității noastre faptul că Ucraina vrea să blocheze livrarea de gaze către Ungaria”, se arată în comunicat.

Ucraina, care va pierde bani din taxele de tranzit, a emis un comunicat luni, în care susține că acordul încheiat de Ungaria constituie „o decizie pur politică, nejustificată din punct de vedere economic” şi este în detrimentul relaţiilor ucraineano-ungare.

În comunicat se mai arată că Ucraina va cere un punct de vedere de la Comisia Europeană dacă acest acord respectă legea europeană a energiei, aspect față de care ministrul ungar Szijjarto s-a declarat „indignat”.

Potrivit acordului semnat luni, Gazprom va pompa anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaze spre Ungaria pe două rute: 3,5 miliarde de metri cubi prin Serbia şi 1 miliard de metri cubi prin Austria.