Noutăţi

La Călărași s-a desfășurat forumul oportunităților de finanțare în domeniul eficienței energetice

2021.09.28 Eficiență energetică Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Investițiile în proiectele de eficiență energetică și soluțiile inovative în utilizarea eficientă a energiei au fost principalele subiecte puse în dezbatere pe 24 septembrie la Forumul oportunităților de finanțare a eficienței energetice, organizat în orașul Călărași. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”.

Obiectivul forumului a fost inițierea unui dialog între părțile interesate importante cu privire la accesul de finanțare pentru investițiile în eficiența energetică, în special iluminatul public și identificarea soluțiilor inovative pentru localitățile inteligente din Republica Moldova din punct de vedere energetic. Evenimentul și-a propune să familiarizeze beneficiarii potențiali despre impactul proiectelor de eficiență energetică, precum și necesitatea investițiilor pe termen lung în acest domeniu. Oportunitățile prezentate la forum au fost destinate autorităților publice locale, cetățenilor, dar și agenților economici care investesc în domeniul energetic.

Eficiența energetică este o prioritate de cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova, iar acest lucru îl demonstrează și unele proiecte implementate cu asistența UE pentru sporirea eficienței energetice atât la nivel local, cât și național. Deși metodele de producere a energiei regenerabile se modernizează și tehnologiile de producere devin tot mai accesibile, pentru atingerea obiectivelor din Pactul verde european este nevoie și de reducerea consumului energetic. Proiectul din Călărași, care este unul demonstrativ, are ca scop iluminarea eficientă pentru a asigura confortul și siguranța cetățenilor. Și pentru că lucrările proiectului se apropie de final, țin să mulțumesc echipei proiectului, Primăriei orașului Călărași, IDIS Viitorul pentru eforturile depuse pentru implementarea proiectului. Un rol deosebit îl are și Agenția pentru Eficiență Energetică care a contribuit semnificativ la realizarea proiectului, ceea ce demonstrează că obiectivele eficienței energetice pentru UE și Republica Moldova sunt similare.”, a declarat Ion Guzun, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, primarul orașului Călărași, Ion Olari a menționat: „Impactul acestui proiect pentru orașul nostru este major - modernizarea sistemului de iluminat public, sporirea confortului cetățenilor, reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare. Sperăm să devenim un exemplu pentru Republica Moldova și alte localități care planifică să deruleze astfel de proiecte. Mulțumim mult finanțatorilor, partenerilor și cetățenilor implicați pentru acest proiect-pilot frumos”.

„Suntem bucuroși că suntem gazda acestui eveniment, deoarece de rezultatele acestui proiect, care este unul durabil, se bucură cetățenii orașului Călărași. Sper mult ca acest forum să fie o inspirație pentru participanții acestui eveniment, în special pentru primarii din raionul Călărași”, a menționat Zinaida Țurcanu, vicepreședintele raionului Călărași, în deschiderea forumului.

Proiectul de eficiență energetică a fost câștigat în cadrul unei competiții internaționale și împreună cu toți cei implicați am pus umărul și am reușit lucruri frumoase la Călărași. Sperăm că cei care sunt interesați în eficiența energetică să preia anumite idei, experiențe și bune practici care le vor implementa cu succes în comunitățile lor”, a adăugat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul” și managerul proiectului.

Despre obiectivele, rezultatele și provocările proiectului de eficiență energetică din orașul Călărași a vorbit expertul în energetică, Ion Muntean. „Au fost iluminate aproximativ 25 de km de străzi în orașul Călărași, a fost iluminat public Muzeul de Istorie din localitate, elaborate buletine informative, desfășurate zilele ale energiei, instruiri concursuri. La elaborarea proiectului un rol important l-au avut politicile, adică Strategia de dezvoltare a orașului Călărași, Planul de acțiuni în domeniul eficienței energetice și este important de avea un cadru de politici la nivel local înainte de implementarea proiectului. Este de asemenea important să existe capacitate de confinanțare din partea autorităților publice locale avem, să facem și niște calcule investiționale, să realizăm auditul energetic, să fim atenți la caietul de sarcini și la calitatea lucrărilor, să dedicăm timp documentării, să verificăm veridicitatea informațiilor în cadrul achizițiilor publice și monitorizarea strictă”, a accentuat expertul.

În cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași a fost iluminată arhitectural, iar acum locuitorii orașului Călărași, dar și vizitatorii săi vor putea admira clădirea muzeului în toată splendoarea sa, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Clădirea muzeului este unica din orașul Călărași iluminată arhitectural și acest lucru reprezintă o premieră pentru localitatea noastră. Acest iluminat artistic scoate în evidență muzeul nostru, creează o atmosferă primitoare și sentimentul de mândrie a locuitorilor față de propriul oraș. Acest lucru îi va determina pe trecători să ne viziteze, să atragem noi turiști și să desfășurăm mai multe evenimente”, consideră Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași.

Panelurile de discuție au abordat subiectul modernizării sistemului de iluminat public și respectiv, oportunitățile investiționale în domeniul eficienței energetice. În cadrul panelurilor de discuții ale forumului, participanții au fost informați despre instrumentele de finanțare disponibile din partea Agenției pentru Eficiență Energetică, Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, Green City Lab, precum și Orange Moldova. La eveniment au mai fost prezentate practici și experiențe din domeniul energiei regenerabile, precum și rezultatele proiectului de eficiență energetică „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”.

Victor Parlicov, expert național în cadrul Convenției Primarilor și directorul Green City Lab a vorbit despre politicile energetice, dar și despre soluțiile de eficiență energetică oferite de Green City Lab. „Green City Lab este o platformă de proiecte inovative în sectoare precum: mobilitatea electrică, digitalizarea, energia regenerabilă și eficiența energetică, planificarea urbană inteligentă, managementul deșeurilor, mobilitatea urbană. Misiunea noastră este de a genera soluții complexe și inovative ca răspuns la provocările urbanizării. Noi promovăm dezvoltarea urbană inteligentă centrată pe confortul oamenilor ce asigură protecția mediului ambiant și reduce volumul emisiilor de CO2”, a povestit Victor Parlicov.

Suntem mereu deschiși și salutăm inițiativa implementării proiectelor de eficiență energetică. Prin intermediul proiectului de la Călărași vrem să arătăm întregii țări că pot fi realizate lucruri frumoase, se pot face economii, se poate îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a spus Eugen Gîrlea, director adjunct la Agenția pentru Eficiența Energetică (AEE). În același timp, Valerian Colun de la AEE a prezentat în cadrul forumului care este rolul Agenției în procesul de implementare a proiectelor de eficiență energetică, dar și oportunitățile de atrage a investițiilor în creșterea eficienței energetice.

Orange are expertiza și capacitățile necesare de a implementa soluții Smart City care pot fi oferite pe piața Republicii Moldova ca serviciu. De exemplu, compania noastră a contribuit la realizarea unui iluminat stradal inteligent în orașul Sîngerei, unde au fost conectate 155 de corpuri de iluminat. Iluminatul stradal funcționează autonom, folosind algoritmi inteligenți de programare. Sistemul permite detectarea imediată a corpurilor deteriorate și anticipează întreruperile preconizate”, a povestit Eugen Birnat de la Orange Moldova.

Călărași este o zonă economică importantă din centrul țării fapt care reprezintă un avantaj pentru investiții. Organizarea forumului a oferit oportunități de investiții în domeniul eficienței energetice și a avut ca participanți reprezentanți ai autorităților publice locale din raionul Călărași, autorități de resort în domeniul eficienței energetice, finanțatori, agenți economici și reprezentanți ai societății civile. Evenimentul a reprezentat și un prilej de networking și schimb de experiență între cei care doresc să inițieze propriile proiecte de eficiență energetică și autoritățile guvernamentale și donatori.

Forumul oportunităților de finanțare a eficienței energetice reprezintă unul din activitățile obiective ale proiectului de eficiență energetică din orașul Călărași, implementat cu suportul Uniunii Europene. Proiectul presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 de kilometri și iluminarea arhitecturală a Muzeului de Istorie din orașul Călărași. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org/veverita.maria@gmail.com sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us