15:20:47 19.04.2024
Stiri

NATO intensifică patrulările la granița Serbia-Kosovo pe fondul escaladării tensiunilor

Actualitate 28.09.2021 09:22 Vizualizări885 Autor: Ziarul National
NATO intensifică patrulările la granița Serbia-Kosovo pe fondul escaladării tensiunilor


Forţa Alianţei Nord-Atlantice ăn Kosovo (KFOR) a anunţat luni că şi-a intensificat patrulările în Kosovo, după o escaladare a tensiunilor în nordul teritoriului la frontiera cu Serbia, care a trimis blindate în apropiere de fosta sa provincie.

Comunitatea internaţională a lansat un apel la „dezescaladare şi dialog” în faţa unei noi crize între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă în 2008 a acestui teritoriu locuit de o majoritate de etnici albanezi, strămutați acolo de otomani.

Relaţiile deja dificile s-au complicat şi mai mult cu o săptămână în urmă, când Guvernul kosovar a trimis unităţi speciale de poliţie în nord, o regiune populată de sârbi care nu recunosc puterea de la Priștina, transmite Agerpres.

Acuzând Priștina de provocare, Belgradul a ridicat nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră.

Potrivit unui corespondent AFP în zonă, Serbia a desfăşurat luni patru vehicule blindate la doi kilometri de un post de frontieră, în timp ce avioanele sale de vânătoare au survolat o zonă din apropierea graniţei, pentru prima oară după războiul între forţele sârbe şi separatiştii albanezi (1998-1999).

Unităţi speciale kosovare au fost desfăşurate pentru a superviza decizia Priștinei de a constrânge vehiculele sârbe să afişeze numere de înmatriculare kosovare temporare la intrarea în Kosovo. Priștina invocă o măsură de reciprocitate, vehiculele înmatriculate Republica Kosovo - nerecunoscute de către Belgrad - fiind obligate de ani de zile să afişeze plăcuţe de înmatriculare sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Sute de sârbi protestează în fiecare zi, blocând cu camioane drumurile care duc spre cele două puncte de trecere a frontierei în nord, Jarinje şi Brnjak.

Două birouri de înmatriculare a vehiculelor kosovare au fost vizate de atacuri în weekend, iar premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Serbia că vrea să provoace un conflict.

Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR.

Această forţă a NATO a anunţat luni, într-un comunicat, că „a crescut numărul şi durata patrulărilor sale de rutină de-a lungul Kosovo, inclusiv în nord', reamintind că misiunea sa este de a asigura securitatea şi libertatea de mişcare.

De mai multe zile, elicopterele KFOR survolează cu regularitate regiunea de frontieră.

În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată săptămâna aceasta în Balcani, Bruxelles a invitat luni părţile la dialog.

„O mulţime de activităţi diplomatice sunt în curs de desfăşurare atât la Bruxelles, cât şi pe teren”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, exprimându-şi speranţa într-o întâlnire a negociatorilor de ambele părţi în curând la Bruxelles.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md