13:37:27 19.04.2024
Stiri

Sistemul electronic de schimb de date SEED+, implementat în Republica Moldova cu sprijinul GIZ

Actualitate 28.09.2021 12:59 Vizualizări1778 Autor: Ziarul National
Sistemul electronic de schimb de date SEED+, implementat în Republica Moldova cu sprijinul GIZ Serviciul Vamal


Un sistem complex de schimb de date care va permite trasabilitatea mărfurilor în circuitul regional între satele părți ale Acordului Central European de Comerț Liber (CEFTA) va fi dezvoltat pentru Serviciul Vamal și alte autorități care eliberează acte permisive în cadrul comerțului transfrontalier, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Startul activităților de implementare a proiectului a fost dat luni, 27 septembrie, în cadrul unei ședințe cu participarea conducerii Serviciului Vamal (SV), reprezentanților Secretariatului CEFTA, GIZ și a mai multor autorități naționale care vor beneficia de acest sistem, precum Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor sau Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Sistemul SEED+ va fi utilizat pentru a transmite informații în prealabil despre transporturile de mărfuri către toate agențiile implicate în verificarea acestora, astfel fiind accelerat procesul de vămuire, ceea ce va contribui la facilitarea comerțului între țările părți CEFTA, anunță Serviciul de presă al SV.

De asemenea, noul sistem de schimb de date va include și un modul AEO, care va permite recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați între Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia și UNMIK Kosovo (statele părți CEFTA). Recunoașterea reciprocă va spori siguranța de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și va facilita schimburile comerciale.

Odată cu implementarea sistemului informațional, Serviciul Vamal va prelua și aplica Strategia comună de management al riscurilor, care prevede elaborarea unor profile de risc comune între autoritățile vamale ale statelor părți și schimbul de date în prealabil pe acest segment prin intermediul SEED+. Modulul de management al riscurilor va consolida securitatea operațiunilor vamale, contribuind la prevenirea și combaterea fraudelor vamale.

Bugetul proiectului este de 350 de mii de euro, dintre care 250 000 de euro reprezintă finanțarea acordată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 100 000 de euro constituie contribuția Guvernului R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md