Peste 45% din beneficiarii programelor de suport lansate de ODIMM sunt tineri. Cum sunt încurajați să lanseze afaceri

28 Sept. 2021, 18:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Sept. 2021, 18:05 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) oferă o gamă largă de mecanisme de suport antreprenorial pentru tinerii din Republica Moldova care vor să inițieze propriile afaceri. Cu acest mesaj a venit directorul general ODIMM, Iulia Costin, în cadrul workshop-ului: „Stimularea Culturii Antreprenoriale în Rândul Tinerilor. Oportunități și Obstacole”, organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Pe parcursul anilor, ODIMM a elaborat și implementează numeroase programe, proiecte și instrumente de suport, care au drept scop integrarea tinerilor din Republica Moldova în circuitul economic, prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și susținerea financiară pentru lansarea și dezvoltarea unei afaceri sustenabile. Din numărul total al beneficiarilor programelor de suport, gestionate de   ODIMM, peste 45% sunt persoane tinere” a subliniat Iulia Costin.

În context, a fost evidențiat faptul că ODIMM implementează din anul 2019 o inițiativă de suport dedicată în exclusivitate persoanelor tinere – Programul „Start pentru Tineri”, prin intermediul căruia 240 de tineri au fost susținuți financiar pentru a-și deschide propriile afaceri, iar peste 2 000 au primit educație antreprenorială.

De asemenea, până la sfârșitul anului curent se planifică lansarea Programului de suport și mentorat pentru întreprinderile sociale care va facilita lansarea și dezvoltarea afacerilor sociale și angajarea, inclusiv, a tinerilor din păturile social-vulnerabile și cu dezabilități, în special din zonele rurale.

„ODIMM va continua să susțină implicarea tuturor grupurilor sociale în ecosistemul economic și să creeze oportunități palpabile de creștere pentru ÎMM-urile sociale. Crearea oportunităților pentru tineri și suportul oferit antreprenorilor în spiritul bunăstării sociale generale este cel mai bun mijloc de combatere a dezavantajelor pe piața muncii și a excluziunii sociale, în general. Grupurile dezavantajate pot pune la dispoziție economiei resurse prețioase, care necesită a fi valorificate în beneficiul tuturor și pentru o economie competitivă și sustenabilă”, a concluzionat directorul ODIMM, Iulia Costin.

Participanții la eveniment au abordat subiecte privind politicile economice și oportunitățile tinerilor în materie de antreprenoriat social prin prisma cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și dezvoltarea educației financiare în rândul tinerilor în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către stagiari și tinerii cercetători participanți în cadrul programelor #StagiuIPRE2021 și #YoungFellowsIPRE2021 în cadrul proiectului IPRE „Schimbarea începe cu tine! – #BetheChange: Tinerii pentru Europenizarea Republicii Moldova”, implementat în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău