Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell: „ Toate instituțiile Uniunii Europene vor continua să se angajeze în asocierea politică și integrarea economică cu Moldova”

Julieta Saviţchi
28/09/2021

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, susţine obiectivele conducerii de la Chişinău de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, având la bază valori comune ca democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului, iar Uniunea Europeană este gata să sprijine financiar reformele din ţara noastră. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă  după întrevederea dintre oficialul european şi şefa Cabinetului de miniştri de la Chişinău, Natalia Gavriliţa.

„Comisia Europeană a promis sprijin financiar pentru punerea lor în aplicare. Toate instituțiile Uniunii Europene vor continua să se angajeze în asocierea politică și integrarea economică cu Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Moldova. În curând, la sfârșitul lunii octombrie, vom participa la ședința Consiliului acestui Acord de Asociere. Am discutat, de asemenea, calea de urmat pentru cooperarea în domeniul securității și apărării – domeniu foarte important pentru Republica Moldova – și am convenit să relansăm consultările bilaterale pentru a identifica sectoare mai concrete pentru o cooperare ulterioară”, a declarat demnitarul european.

Josep Borrell a mai declarat în cadrul întrevederii că Uniunea Europeană este dispusă să intervină în soluţionarea conflictului transnistrean: „Suntem pregătiți să facilităm un proces de soluționare cuprinzător, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru Transnistria”.

În cadrul întrevederii cu Borell, Natalia Gavrilişa i-a prezentat obiectivele guvernării de la Chişinău. „Sunt aici pentru a relansa dialogul dintre țara mea și Uniunea Europeană. Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare și mai profundă și pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice. Sunt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperității țării noastre și sper că vom continua să consolidăm cooperarea”, a declarat şefa Guvernului de la Chişinău în cadrul conferinţei de presă.

Julieta Saviţchi
28/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii