Ceban cheamă în capitală profesorii, care au demisionat după ce au fost obligați să se testeze la Covid din propriul buzunar: Avem mare nevoie de cadre

Primarul capitalei Ion Ceban spune că a auzit despre profesorii din regiuni care și-au dat demisia din sistem pentru că au fost obligați să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, achitat din propriul buzunar. Astfel, edilul a venit câte un apel către cadrele didactice și ia invitat să activize în instituțiile de învățământ din Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„Stimați profesori, care ați plecat din sistem, să știți că noi avem mare nevoie în capitală de cadre didactice, de profesioniști. Cu mare drag vă așteptăm la Chișinău și dacă sunteți gata, noi suntem dispuși să vă angajăm în sistemul educațional. Am dispus că dacă avem astfel de solicitări, neapărat să fie luate în calcul. Mai mult ca atât, aceste persoane să beneficieze de facilități ca și tinerii specialiști din domeniu care primesc lunar 1000 de lei pentru chiria unui apartament”, a declarat Ceban.

De asemenea, edilul a menționat că sunt în procedură de licitație pentru a procura un lot suficient de teste pentru profesori.

„Este o prioritate pentru autoritățile municipale si vom depune tot efortul pentru a fortifica atât procesul de vaccinare, cat si procesul de testare. Așa cum spuneam vom repartiza și teste la fiecare instituție și în caz ca va fi nevoie să fie folosite. Important că după toate protocoalele OMS în Chișinău avem atinsă imunitatea colectiva în rândul cadrelor didactice de peste 95%. Asta ne permite asigurarea procesului educațional in siguranță”, a declarat Ceban.

Amintim că decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Pe de altă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă profesorii nu vor să se vaccineze, „atunci să-și găsească altă ocupație”. Ulterior, aceasta și-a cerut scuze de la cadrele didactice.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul - achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.

Astăzi, ministra Sănătății a anunțat că elevii din unele școli ar putea fi testați la Covid, cu teste donate de România. Acest lucru nu este prevăzut, însă, și pentru profesori și alți angajați din insituțiile de învățământ.



Pub