LAOLALTĂ cu vecinii sau cum să-ți amenajezi curtea blocului în care locuiești

Ca mulți dintre chișinăuieni, probabil trăiești la bloc și habar nu ai cine îți sunt vecinii sau cum se întâmplă lucrurile în curte. Poate te gândești de ceva timp că ar fi cazul să fii mai implicat, să afli când se taie iarba sau de ce se dau cu var bordurile și care este acel vecin care organizează subotnicele din fiecare primăvară.

Asociația LAOLALTĂ vrea să te ajute să te implici în viața comunității în care trăiești și lansează proiectul „Vecinătăți Reziliente” cu susținerea Uniunii Europene. Dacă vrei să devii mai implicat în viața comunității, poți să începi propriul proiect de colectare a informațiilor despre modul în care membrii aceleiași comunități (în continuare DVOR) se implică în activitățile ce țin de amenajarea curților și cooperarea dintre vecini.

„Am numit curțile blocurilor DVOR-uri pentru a nu fi confundate cu curțile caselor private de la sol. DVOR este un cuvânt autentic. Acesta mai presupune și comunitatea oamenilor care locuiesc”, explică Constanța Dohotaru, coordonatoarea acestui proiect. 

La proiect poate aplica orice persoană care, în calitate de organizator comunitar, va primi un set de instrumente pentru a putea analiza și cerceta DVOR-ul în care locuiește. Activitatea va fi remunerată – 90 de euro per DVOR cercetat, 3-5 vizite de 2-3 ore. Deci, colectorul de date va discuta direct cu locuitorii blocului și va completa un chestionar pregătit de organizatorii proiectului. Cu ajutorul acestor răspunsuri se va obține un tablou complet despre problemele, oportunitățile și posibilitățile de dezvoltare ale curților. 

În cadrul proiectului vor fi selectate zece DVOR-uri în calitate de comunități potențiale, care vor fi susținute de experții asociației. În calitate de organizator comunitar, vei beneficia de sesiuni de informare, unde:

  • vei învăța cum poți aplica la minigranturi pentru comunitatea locală și cum poți face cercetare socio-urbană a curții și vei primi o remunerare pentru acest studiu;
  • vei beneficia de sprijin, inclusiv financiar, în accesarea Bugetului Civil 2022, traininguri care să abordeze subiecte cum ar fi fundraising, scriere de proiecte, organizare comunitară și modul de funcționare a Autorității Publice Locale;
  • vei putea organiza evenimente locale în curtea ta și vei avea susținerea asociației;
  • DVOR-ul tău ar putea deveni un spațiu prietenos și comod.

Pe lângă organizarea comunitară, prin acțiuni de consolidare a comunicării dintre locuitorii aceluiași DVOR, LAOLALTĂ vrea să contribuie la reabilitarea curților și la transformarea acestora într-un spațiu comod și accesibil. Astfel, în cadrul proiectului va fi organizat și un concurs de cinci minigranturi în valoare de câte 200 euro pentru comunitatea locală. „Cu aceste minigranturi comunitatea locală va putea să amenajeze ceva micuț în curte, ori acești bani vor putea fi o contribuție proprie când va aplica la Bugetul Civil. De asemenea, minigrantul va putea fi folosit pentru a achita serviciile unui arhitect, pentru ca acesta facă planul de amenajare a curții”, a precizat Constanța Dohotaru. 

Pentru a deveni organizator comunitar/colector de date poți să te înregistrezi aici: https://forms.gle/cM1HjaQ8DDYnPPNEA 

Termen limită: 30 septembrie 2021, 23:59

Pentru întrebări: [email protected], [email protected] 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.