18:01:42 29.03.2024
Stiri

Ministrul Culturii, despre DEMISIILE din teatrele din Chișinău provocate de noile restricții anti-COVID-19: „Nu putem influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale, deoarece responsabilitatea e a Primăriei”

Actualitate 27.09.2021 11:36 Vizualizări1182 Autor: Ziarul National
Ministrul Culturii, despre DEMISIILE din teatrele din Chișinău provocate de noile restricții anti-COVID-19: „Nu putem influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale, deoarece responsabilitatea e a Primăriei” Facebook


Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, face mai multe precizări în legătură cu noile restricții anti-COVID-19, care au nemulțumit managerii și actorii teatrelor, în speță ai celor din municipiul Chișinău, localitate aflată sub cod roșu în ceea ce privește numărul de infectări.

În primul rând, Prodan s-a referit la actorii care depun cereri de plecare din teatru, deoarece nu ar fi suficienți bani pentru salarizarea lor. „Despre aceasta a declarat doamna Gabriela Lungu, directoareaTeatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Și Sandu Grecu a semnalat despre situația grea pe timp de pandemie a Teatrului „Satiricus”, la fel teatru municipal. Îmi pare rău de situația dezastruoasă creată în aceste teatre, dar Ministerul Culturii nu poate influența în niciun fel salarizarea actorilor din teatrele municipale, responsabilitatea în acest sens revenind în exclusivitate Primăriei”, a precizat Prodan.

Ministrul a subliniat că la începutul lunii septembrie Ministerul Culturii a organizat consultări cu toți directorii teatrelor, sălilor de concert, dar și cu organizatorii de evenimente culturale în aer liber, în care s-a discutat despre funcționarea instituțiilor teatral-concertistice pe perioada creșterii noului val pandemic.

„Majoritatea a optat pentru funcționarea la capacitate maximă a sălilor, cu obligativitatea prezentării de către spectatori a unuia din cele patru acte confirmative (vaccinare, recuperare, test anticorpi pozitiv, sau test COVID negativ). În septembrie s-a lucrat anume așa. Toate instituțiile teatral-concertistice și muzeistice din subordinea Ministerului Culturii au activat la capacitate maximă, cu sălile pline sau aproape pline. Măsurile antiepidemice impuse au fost respectate și, totodată, instituțiile teatral-concertistice au continuat să lucreze. Spectatorii prezentau certificate de vaccinare sau de anticorpi la intrare și purtau măști. Luna septembrie a fost o lună plină de evenimente culturale, poate prea plină pentru o perioadă pandemică. De ce teatrele municipale nu au spectatori, iar actorii acestor teatre depun cereri de plecare? Cred că este o întrebare, care trebuie adresată în primul rând Primăriei”, a adăugat Prodan.

Sursa citată a menționat că, din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19, Chișinăul a intrat sub cod roșu, iar asta înseamnă că sălile de teatru vor continua să lucreze, dar deja nu la capacitate maximă, ci la 50%.

„Spectatorii vor continua să prezinte certificate de vaccinare sau teste de anticorpi la intrare, vor purta măști și vor respecta distanța. În calitatea mea de ministru voi face tot posibilul să apăr drepturile oamenilor de cultură pe timp de pandemie, respectând legea și fără a supune riscului de infectare actorii, sau spectatorii. Chiar și atunci când se lucrează la capacitate maximă, salarizarea actorilor, oamenilor de cultură, nu este nici pe departe una corectă. Rezolvarea acestei probleme ține de modificarea legislației și este una din priorități în activitatea Ministerului Culturii. E pandemie, unii oameni mor, alții rămân cu sechele dure după boală. Artiștii își fac cu pasiune meseria, încercând să creeze și să bucure oamenii în orice condiții. Gazul în foc nu este în beneficiul nimănui, nici chiar al celor care se bucură de o bucățică de scandal”, a conchis ministrul Prodan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md