14:02:08 23.04.2024
Stiri

Maia Sandu și Natalia Gavrilița sunt îndemnate să discute cu FMI despre SUSPENDAREA „legii miliardului”. „Contribuabilii moldoveni au plătit deja peste patru MILIARDE de lei pentru furtul din acele trei bănci”

Actualitate 27.09.2021 13:39 Vizualizări11515 Autor: Ziarul National
Maia Sandu și Natalia Gavrilița sunt îndemnate să discute cu FMI despre SUSPENDAREA „legii miliardului”. „Contribuabilii moldoveni au plătit deja peste patru MILIARDE de lei pentru furtul din acele trei bănci”


Platforma „DA” insistă ca reprezentanții Guvernului și a Președinției să discute cu Fondul Monetar Internațional (FMI) despre posibilitatea de a suspenda legea care prevede ca miliardul furat din sistemul bancar să fie achitat din buzunarul cetățenilor R. Moldova.

Potrivit Platformei „DA”, până în prezent contribuabilii moldoveni au plătit deja peste patru miliarde lei pentru furtul din acele trei bănci. Astfel, în contextul sosirii în R. Moldova a misiunii FMI, actuala guvernare trebuie să abordeze acest subiect.

„În plină campanie electorală, PSRM și Partidul „Șor” au anulat legea cu privire la restituirea miliardului de către cetățeni, încălcând conștient și flagrant procedura legislativă, fără a discuta pe marginea acestui subiect cu Banca Națională a Moldovei (BNM) și partenerii externi. Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea din 16 decembrie, 2020, votată de PSRM-Șor, prin care a fost anulată „legea miliardului furat”. Platforma „DA” propune revenirea la acest subiect și înlăturarea nedreptății la care sunt supuși cetățenii R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii extraparlamentare.

Astfel, ca urmare a convertirii garanțiilor de stat în obligațiunile de stat la rata efectivă a dobânzii anuale de 5%, prin asumarea răspunderii de către Guvernul Filip, cele 13,3 miliarde lei și alte 11,2 miliarde lei sub formă de dobândă creează inechitate socială, în opinia Platformei „DA”.

„Povara este transpusă pe plătitorii de impozite, fără ca aceștia să poarte vreo vină pentru frauda miliardului. Totodată, se oferă impunitate suplimentară persoanelor implicate în furtul miliardului și se sustrag mijloace din bugetul de stat. De asemenea, remarcăm ca BNM a eliberat, cu încălcarea procedurii legale, creditele de urgență celor trei bănci devalizate cu o dobândă simbolică de doar 0,1%. Suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv Procuratura Generală și BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor și recuperării mijloacelor fraudate. Faptul suspendării ar accelera elaborarea strategiei de recuperare a banilor furați, care este o condiție importantă pentru restabilirea finanțării din partea UE”, se mai arată în comunicatul de presă al partidului politic.

Totodată, sursa citată menționează că procedura suspendării nu este egală cu refuzul statului să achite datoriile. „Nu există niciun risc serios pentru capitalizarea BNM, care la moment are rezerve suficiente pentru asigurarea stabilității macrofinanciare. Doar după epuizarea tuturor eforturilor „legea miliardului” ar putea fi reactivată în format revizuit, cu stabilirea de noi prevederi pentru relațiile dintre BNM și Ministerul Finanțelor. Efectul așteptat după suspendarea „legii miliardului” ar însemna eliberarea imediată a unor sume anuale între 894 milioane lei – un miliard de lei în bugetul de stat, un spațiu financiar important pentru programe și proiecte sociale. În același timp, asta va contribui la accelerarea investigării fraudei și recuperării mijloacelor sustrase”, conchide sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md