‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIon Moraru, fermier: „Suntem primii din țară care am importat rasa de găini Gris...

Ion Moraru, fermier: „Suntem primii din țară care am importat rasa de găini Gris Barre”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ion Moraru din Călărași este unul dintre tinerii care a decis să continue afacerea părinților săi în Moldova, dezvoltând o fermă zootehnică de găini.

Peste 100 de mii de păsări sunt crescute anual în cadrul întreprinderii în sistemul de creștere lentă ca ulterior să ajungă în gospodăriile private.

„Este o afacere de familie pe care părinții au inițiat-o acum 15 ani, iar cu 5 ani în urmă eu am preluat activitatea lor. Creștem rasa franceză – Hubbard și pui ungurești în sistemul de creștere lentă până la vârsta maximă de 45 de zile, iar apoi îi vindem oamenilor, în special celor ce locuiesc la sate”.

La fel ca și alți tineri, Ion Moraru a fost mișcat de ideea de a se întoarce în țară, chiar dacă a absolvit Universitatea de Medicină în România și putea să-și dezvolte o carieră în domeniu.

„Mi-am dorit să dezvolt ceva acasă. Părinții au avut nevoie de susținerea noastră. După ceva timp, și fratele s-a inclus în afacere, astfel că împreună au început a căuta oportunități de finanțare, a accesa credite pentru a ne dezvolta. Permanent lucrăm transparent, astfel încât atunci când dorim să solicităm un credit sau să beneficiem de suportul unui anumit proiect să ne fie mult mai ușor”.

Ion spune că pentru a asigura livrarea cărnii către magazinele autohtone, ar fi necesare volume mai mari și asigurarea producerii pe parcursul întregului an, fără întreruperi în ciclurile de producție, ceea ce la moment nu este posibil de realizat.

„Spre regret, la moment, afacerea noastră are mai mult caracter sezonier. Creștem primăvara și vara. Vindem găinile când ajung la 1-1,2 kilograme masă vie. Ulterior, păsările sunt crescute până la masa optimă și apoi sacrificate de către clienți. Aceasta este afacerea de bază, însă dorim să producem și în perioada rece a anului, astfel încât să utilizăm resursele disponibil”.

Primii pași în acest sens deja i-au făcut, astfel că în curând, în perioada de iarnă va crește pui cu creștere rapidă pentru o altă întreprindere.

„Dorim permanent să creștem, să ne dezvoltăm, însă cea mai mare problemă este aceea că nu avem unde comercializa. Cred că ceea ce ne lipsește e cooperarea, cooperarea dintre producători și magazine, dar și dintre mai mulți producători, producători și clienți. În acest mod, vor fi discutate toate aspectele și vor fi asigurate volumele necesare de carne”.

Seceta din anul trecut s-a făcut simțită și în acest an. Vânzările de păsări au fost mult mai scăzute în condițiile în care populația nu a avut suficientă hrană și a cumpărat mai puține păsări.

‹ adv ›

Cu toate că au fost afectate vânzările, acesta nu a constituit un motiv de a înceta dezvoltarea, astfel că în acest an au importat și rasa ungurească de găini – Gris Barre.

„Gris Barre este o rasă de găini ce are calități gustative excepționale ale cărnii. Suntem primii în Moldova care am importat această rasă, adică rasa pură, nu metiși. Gustul diferă mult de ceea ce avem în țară. Carnea este de culoare galbenă, ceea ce oferă o notă aparte bucatelor.

Creșterea rasei este lentă, însă se merită a investi timp și resurse pentru. Scopul nostru a fost de a promova gustul de cândva, pe care tradițional îl încercam la buneii noștri și să producem anume aceste rase de găini”.

Cel mai mult își doresc să deschidă propriile magazine, atât la Călărași, cât și la Chișinău.

„Vrem mult ca să avem o colaborare permanentă cu clienții, să aflăm ce-și doresc aceștia și cum putem îmbunătăți produsele. De aceea, ne orientăm cu timpul să deschidem magazinele proprii, unde să livrăm produse proaspete și să putem asigura calitatea acestora. Pentru a realiza acest obiectiv avem nevoie în primul rând de bani pentru a mai construi câteva hale. La moment, avem 3 hale. Capacitatea unui ciclu de producție este de aproximativ 30 de mii de capete. Sper să reușim să ne extindem și să deschidem magazinele”.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›