image
Sursa foto: HEPTA

Coreea de Nord: Speranța este vie pentru pacea cu Coreea de Sud

Coreea de Nord este pregătită să discute un nou summit cu Coreea de Sud, cu condiția ca respectul reciproc între cele două țări să fie asigurat, potrivit agenției de presă de stat KCNA, citând-o pe Kim Yo-jong, sora lui Kim Jong-un.

Duminică, Coreea de Sud a salutat pozitiv această idee, Ministerul Unificării declarând că se așteaptă să se angajeze rapid în discuții cu Phenian, subliniind în același timp necesitatea restabilirii unei linii directe de comunicare între cele două țări.

Afirmația lui Kim vine după ce săptămâna trecută Nordul a cerut SUA și Coreei de Sud să înceteze „politicile ostile” și „standardele duble” față de el, dacă vor avea loc negocieri oficiale pentru a pune capăt Războiului din Coreea din 1950-53.

Decizia Coreei de Nord de a urmări obținerea de arme nucleare a complicat problema încheierii legale a războiului, care s-a încheiat cu un armistițiu și nu cu un tratat de pace, menținând forțele ONU conduse de SUA în război oficial cu Phenianul.

Sora dictatorului mizează de ”decizii constructive”

„Cred că numai atunci când imparțialitatea și atitudinea de a se respecta reciproc sunt menținute, poate exista o înțelegere fără probleme între nord și sud”, a spus Kim Yo-jong, o puternică confidentă a fratelui său.

Discuțiile constructive dau o posibilitate de soluționare a unor chestiuni cum ar fi „restabilirea biroului comun de legătură nord-sud și a summitului nord-sud, ca să nu mai vorbim de declararea la timp a încetării semnificative a războiului”, a mai precizat Kim Yo-jong.

Reacția președintelui din Coreea de Sud

Președintele sud-coreean Moon Jae-in și-a reafirmat marți, într-un discurs în fața Adunării Generale a ONU, cererea de încetare oficială a conflictului, dar a recunoscut ulterior că timpul se scurge pentru un astfel de progres înainte de încheierea mandatului său în luna mai.

Timp de decenii, Coreea de Nord a dorit să pună capăt conflictului, dar SUA au ezitat să accepte până când nu renunță la armele nucleare.

În declarațiile sale de sâmbătă, sora liderului din Coreea de Nord și-a exprimat interesul față de dezbaterea aprinsă din Coreea de Sud cu privire la posibilitatea unei declarații oficiale, potrivit AlephNews.

„Am simțit că atmosfera publicului sud-coreean care dorește să recupereze relațiile intercoreene din impas și să obțină o stabilitate pașnică cât mai curând posibil este irezistibil de puternică”, a declarat ea. „Și noi, de asemenea, avem aceeași dorință”.

Răspunzând duminică la aceste comentarii, ministerul Unificării de la Seul, capitala Coreei de Sud, a transmis printr-o declarație: „Pentru aceste discuții, linia de comunicare intercoreeană trebuie mai întâi să fie restabilită rapid, deoarece o comunicare fluentă și stabilă este importantă”.

Comunicarea Coreea de Nord-Coreea de Sud-SUA

Linia telefonică a armatei sud-coreene pentru relația cu Phenianul a fost întreruptă din august, când Coreea de Nord a refuzat să mai primească apeluri.

Convorbirile cu Statele Unite au fost sistate din 2019, atunci când au existat speranțe crescânde privind o declarație, dacă nu chiar un tratat, care să pună capăt acestui conflict, în vederea unui summit istoric între fostul președinte american Donald Trump și Kim Jung-un în Singapore.

Însă această perspectivă, precum și avântul pe care l-au luat liderii pe parcursul celor trei sesiuni, a fost spulberat.

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat la Națiunile Unite că vrea o „diplomație susținută” în vederea abordării problemei legate de programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord a respins ofertele de discuții ale SUA, iar șeful inspectorului nuclear al Națiunilor Unite a declarat săptămâna aceasta că programul nuclear al țării avansează „cu toată viteza”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: