Semne îngrijorătoare de secetă pronunțată pentru anul ce vine. Fermierii cer autorităților să aloce bani pentru sistemele de irigare

„Seceta ar putea influența considerabil anul agricol 2021-2020”. Motiv din care fermierii cer ajutorul autorităților și „un program special privind consolidarea organizațiilor utilizatorilor de apă, care necesită sprijin financiar din partea statului”. Anunțul a fost făcut de Alexandru Slusari.

Foto:

„Analizez pronosticurile meteo. Vorbesc cu mai mulți fermieri din diferite zone. Constatăm primele semne ale secetei severe pentru anul agricol 2021/2022.

Fac apel către autorități în privința actualizării urgente și aplicării imediate a Programului complex de irigare.

Haideți să nu mai avem această tradiție proastă când toți funcționarii de stat vorbesc despre irigare în toiul secetei și uită de problemă imediat după prima ploaie.

La moment continuă să fie distruse mai multe sisteme de irigare la scară mare, pe care concernul Apele Moldovei și Agenția proprietății de Stat așa și nu le-au transmis asociațiilor utilizatorilor de apă. Mă refer, în primul rând la situația în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Totodată, este nevoie de un program special privind consolidarea organizațiilor utilizatorilor de apă, care necesită sprijin financiar din partea statului.

Acum, în cadrul revizuirii Regulamentului de subvenționare a agriculturii, este cazul să fie alocate mult mai multe resurse financiare pentru procurarea sistemelor de irigare la scară mică și pentru majorarea procentului de subvenționare. În același timp, este imperios necesar, în condițiile unei deschideri fără precedent față de Moldova a partenerilor externi, să fie lansate mai multe proiecte de creare a lacurilor de acumulare în scopul irigării, cu canalizarea apei spre fiecare fermier în raza bazinului.

La fel, se impune analiza legislației privind eliberarea autorizațiilor pentru irigare și acordarea priorității fermierilor la utilizarea resurselor acvatice. Din păcate, modificările legislative, adoptate în anul 2020, nu prea funcționează și cei cu pescuitul continuă să dea drumul la apă atunci când vor ei, deseori în detrimentul interesului satului.

Și, desigur, rămâne în vigoare problema vitală cu neadmiterea înnămolirii Nistrului, care este o sursa importantă de irigare pentru 12 raioane din țară. Aici, evident, e nevoie de poziția fermă a Guvernului în raport cu Ucraina, în special în cadrul ședinței comisiei bilaterale, care va avea loc în octombrie”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.


Pub