fbpx

Rusia: Comuniștii au protestat la Moscova împotriva rezultatului alegerilor parlamentare, unde s-au situat pe locul doi

Peste 1.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare de săptămâna trecută, câştigate cu o largă majoritate de partidul de guvernământ Rusia Unită, dar care au fost umbrite de acuzaţii masive de fraudă. Mitingul a fost convocat de Partidul Comunist, care s-a clasat pe locul al doilea în urma partidului pro-Kremlin Rusia Unită în cursa pentru Duma de Stat.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre cererile parlamentarilor se numără renumărarea voturilor exprimate online, considerând că această formă de vot este cea care a dus la cele mai multe nereguli la ultimele alegeri, transmite G4media. 

Ca răspuns la acuzaţiile de fraudă, Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a apărat legalitatea votului la distanţă la alegerile parlamentare, afirmând că este un sistem „cerut” de alegători, mai ales în perioadele de pandemii.

Cu toate acestea, comuniştii au insistat asupra faptului că votul electronic „a furat victoria” mai multor candidaţi ai lor, opinie exprimată sâmbătă de un număr mare de persoane la un miting în Piaţa Puşkin din Moscova.

Protestul din Piaţa Puşkin a atras o prezenţă intensă a poliţiei, cu bariere ridicate şi vehicule de transport al prizonierilor pregătite.

A lipsit veteranul lider al PC, Ghennadi Ziuganov, invitat să participe sâmbătă la o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii celor cinci partide care au intrat în Dumă, sau camera inferioară a parlamentului rus, după recentele alegeri legislative.

Mitingul din capitală nu a fost autorizat, dar poliţia nu a dispersat manifestaţia, care a durat puţin peste o oră şi s-a întrerupt după ce a început o ploaie torenţială.

Totuşi, forţele de ordine au încercat să înăbuşe discursurile protestatarilor prin difuzarea de muzică la volum mare în difuzoare, alegând teme patriotice pentru această ocazie.

Rusia Unită a câştigat scrutinul din 17-19 septembrie cu 49,8% (324 din cele 450 de locuri din Duma de Stat). Comuniştii s-au clasat pe locul al doilea cu 18,9% (57 de locuri); ca toate celelalte partide reprezentate în Dumă – social-democraţii din Rusia Justă (27), Partidul Liberal-Democrat (21) şi formaţiunea Noul Popor (13) – ei sunt consideraţi apropiaţi Kremlinului.

Prezenţa la vot a fost de 51,72%, comparativ cu 47,88% din electorat care a votat la alegerile din 2016.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button