/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Agroterra: E vreme recoltei! Prune de un soi rar, culese cu grijă în aceste zile într-o livadă din Coșernița

missing
26 septembrie 2021, ora 08:40

Este vremea recoltei! Prune pentru consum, de un soi rar, foarte întrebat pe piața din toată lumea, sunt culese cu grijă, în aceste zile, într-o livadă ce se întinde pe 5 ha de teren agricol, în satul Coșernița din raionul Criuleni. Fiind plantați acum cinci ani, prunii de soi Angeleno au rodit acum mai mult ca niciodată! Iar antreprenorii care dețin livada spun că li se umple inima de bucurie, atunci când trec printre rândurile de pomi. Ei mai spun că roada este bună și estimează să adune până la 40 de tone de fructe de pe plantația lor.

Soiul de prun Angeleno, care face parte din grupul Prunus salicina, are multe secrete ce țin de modul de îngrijire. Un factor important îl joacă polenizatorul. Astfel, prunele plantate pe acest teren, acum cinci ani, au rodit așa cum se cuvine abia în această toamnă. Și asta după ce a fost montat sistemul anti-îngheț și cel de irigare prin aspersiune, ceea ce a permis salvarea recoletei de intemperii. În rezultat, pe rândurile lungi de peste 220 de metri, ramurile copacilor sunt doldora de fructe.

„A fost efectuată lupta cu înghețurile de primăvară, ceea ce a dus la recolta care o vedeți aici. (MUSCA) Soiurile din grupa salicina ori kino-japoneze, înfloresc mai degrabă decât cele europene. Aceasta frecvent poate afecta florile, înghețurile târzii de primăvară”.

În Republica Moldova, prunul constituie una din culturile pomicole de bază, ocupând locul II după măr. Fiind favorizat de condiții de creștere și fructificare pe întreg teritoriul țării, este cultivat în toate zonele.Este o plantație pomicolă, de tip intensiv. În calitate de portaltoi Mirabolan 29 C, unul vegetativ, rezistent la diferite boli, dăunători.

„Pentru a obține calitate, este necesar în termeni cât mai restrânși de , obținut structura coronamentului, adică structura, înălțimea coroanei și de format un gard continuu cu ramuri de rod. Pe acestea vom obține recolta”.

Prunele sunt culese în funcție de caracteristicile pe care le demonstrează utilajele speciale, care măsoară nivelul de zahăr, fermitatea și alți parametri.

„Fiindcă prunele sunt în jur la 120 grame, se va lua câte o felie de la 10 prune și se va obține un pireu sau se va obține suc și se va pe prisma refractometrului și vom determina acest parametru. Vom tăia acest ceculeț fie în ambele părți și vom determina fermitatea prin metoda care o vedeți”.

Prin urmare, metoda de testare ne arată că prunele pot fi păstrate de la șapte săptămâni, până la două – trei luni de zile în depozite frigorifice care asigură condiții optime de păstrare, fiind comercializate ulterior.

„Fermitatea de 3,2 sau 3,4 pe cm pătrat este una optimă, foarte bună pentru recoltare, deoarece, având o așa fermitate, prunele pot fi păstrate în dependența de metoda de păstrare, vorbim de camere frigorifice cu atmosferă normală și în camere cu atmosferă ridicată”.

Începând cu anul 2012, se observă o tendință de înființare a livezilor intensive de prun, cu soiuri și portaltoi nou, irigare, care intră mai devreme în rod și au recolte mai bune și fructe mai calitative. În Republica Moldova sunt înregistrate 31 de soiuri de prun, cultivate pe o suprafață de circa 23 de mii de hectare. Producția anuală de prune este de la 90 de mii la 100 de mii de tone, ceea ce constituie 15 la sută din totalul de fructe produse în țară. Prunele moldovenești sunt tot mai apreciate în țările UE, iar în 2020 cele exportate în UE au constituit peste 50 la sută din volumul total al prunelor comercializate pe piețele externe. Soiurile chino-japoneze de prune sunt solicitate de consumatorii de pe piețele UE, Asia sau Orientul mijlociu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram