/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Pasiune mai puțin obișnuită! O moldoveancă stabilită în Elveția crește...fluturi

missing
26 septembrie 2021, ora 10:12

O moldoveancă stabilită în Elveția are o pasiune mai puțin obișnuită. De mai bine de trei ani, Marina Rasin se ocupă de… creșterea fluturilor. Femeia colectează cu grijă omizile din grădină și le aduce în casă, unde insectele cresc într-o căsuță special amenajată. În vreo două luni, fluturii maturi sunt lăsați să zboare în mediul lor natural. Marina spune că astfel contribuie la protejarea naturii, dar și că a molipsit tot cartierul cu pasiunea sa.

Marina Racine este născută în Republica Moldova, iar din 2008 este stabilită în Elveția. Acolo, având posibilitate, și-a amenajat o grădină în apartamentul în care locuia. Iar de aici a pornit și povestea cu creșterea fluturilor.

„O vecină a venit și mi-a zis că, în sfârșit, a văzut o omidă a fluturelui rândunicii. Atunci, nu am înțeles de ce îmi spune asta, nici nu știam cum arată. A mers să îmi arate. Eu credeam că ele îmi mănâncă plantele.”

Odată ce a văzut cum arată micile insecte, s-a îndrăgostit de ele. Așa că a început să colecteze omizile găsite în grădini și pe câmpuri. Marina mai spune că acestea sunt un adevărat deliciu pentru animale și păsări, iar din acest motiv rar ajung să-și desfacă aripile de fluturi. Prima provocare a fost confecționarea unei căsuțe.

Apoi, după ce a deprins meșteșugul, și-a cumpărat o căsuță din material. Marina se ocupă de creșterea fluturilor deja de trei ani, așa că cunoaște bine întreg procesul și are grijă și de cele mai mici detalii. Acum, ea are în colecția sa peste 100 de omizi din două specii de fluturi.

„Am început cu omizile fluturelui coada rândunicii. Arătând așa. Apoi, am găsit omizi la urzici, care stau pe câmpurile noastre. Viitorii fluturi ai ochiului de păun.”

Pentru ca o omidă să ajungă să zboare este nevoie de timp, între sașe și opt săptămâni. După ce îi crește, Marina lasă fluturii să zboare în libertate.

„Le pun așa niște bețe uscate și ei se plasează aici sau aici pe pereți.”

Femeia mai spune că a molipsit tot cartierul cu pasiunea sa, așa că, acum, străzile din oraș sunt pline cu fluturi. Pentru că ideea îi aparține, a primit și o poreclă din partea vecinilor.

„De acum îmi zic mama fluturilor. Am așa un sentiment plăcut. Știu că am făcut ceva pentru a salva natura. Pentru că acești fluturi vor veni și anul viitor și vor pune ouă la mine în grădină.”

În lume, există peste 24 de mii de specii de fluturi. După albine, fluturii sunt al doilea cel mai mare grup de polenizatori. În medie, aceste insecte trăiesc de la două până la patru săptămâni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram