Igor Grosu, după criticele pe concursul Ombudsman: „Până acum erau doi candidați - unul bun, altul slab. Noi am ales din doi foarte buni. Brighidin va avea alte oportunități”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat criticele aduse concursului desfășurat pentru funcția de Avocat al Poporului. „Alegerea a căzut pe argumente care au fost invocate pe o persoana care a interacționat cu sistemul”, a explicat speakerul la Bună seara de la M1.

Foto: UNIMEDIA

„În alte cazuri era un candidat bun, altul foarte slab ca să fie votat clar cel bun. Aici, ironia sorții că aveam de ales din doi candidați foarte buni. Am discutat la fracțiune, am avut vot la fracțiune, majoritatea au pledat pentru un candidat și decizia a fost să fim solidari și să alegem doar un singur candidat. Ambii candidați sunt buni.

Să dau un sfat unor lideri de opinie, să nu diminuăm din importanța candidaților.

Doamna aleasă are experiență de practician, a apărat drepturi pe timpul odiosului Plahotniuc, a avut curajul să ia niște dosare complicate.

  • Nu-i plătiți niște polițe istorice?

Nu, nu. În 2009 erau situații când dumneaiei a intervenit și a apărat tineri care erau în comisariate.

Alegerea a căzut pe argumente care au fost invocate pe o persoana care a interacționat cu sistemul.

Celălalt contracandidat tot foarte bun, cunoscut, sunt sigur să va rămâne o voce vocală în domeniu. Sunt sigur că domnul Brighidin, la experiența sa, o să aibă alte oportunități care o să-i permită să se manifeste și să aducă astfel contribuția la ce spunem noi drepturile omului, statul de drept”, a menționat Igor Grosu.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un termen de 7 ani. Candidatura ei a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS. Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o, anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

Deputații BCS acuzau PAS de mimarea concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. Vasile Bolea spunea că acest concurs „este organizat formal, netransparent, iar rezultatele ar fi deja cunoscute”.

„În loc să ofere poziții importante în baza unor concursuri impecabile și să echilibreze puterea oferind unele funcții celor din opoziție, PAS își plasează proprii oameni în toate funcții”. Astfel a comentat politologul Dionis Cenușa numirea în funcția a noului Ombudsman, care a fost și avocata președintei Maia Sandu.

Și fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău a venit cu un comentariu critic, după ce Parlamentul a desemnat-o pe Natalia Moloșag noul Avocat al Poporului

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre „meritocrație” în comentariul său, oferit după criticile apărute în urma alegerii noului Avocat al Poporului, care a fost și avocata Maiei Sandu.


Pub