Care sunt cauzele disfuncției erectile și de ce este important să vorbim despre asta

O problemă cu care se confruntă pe parcursul vieții fiecare al zecelea bărbat și despre care nu se prea discută este disfuncția erectilă. Deseori, aceasta este cauzată de maladii mai grave, ce pun în pericol viața bărbatului. Iar în multe cazuri, stările psiho-emoționale pot fi cauza problemelor de erecție.

Ce este disfuncția erectilă

Disfuncția erectilă (DE) este incapacitatea de a avea sau a menține o erecție suficient de mult timp pentru a întreține un raport sexual. Erecția este un fenomen complex ce implică atât factori fiziologici (hormoni, sistemul nervos și cardiovascular, mușchii), cât și psihologici. O problemă apărută la nivelul unuia dintre acești factori poate determina apariția disfuncției erectile. 

DE este cea mai frecventă afecțiune sexuală în rândul bărbaților. Studiile arată că 52% de bărbați au suferit de un anumită o disfuncție erectilă în decursul vieții, iar 10% dintre aceștia ajung complet impotenți. În Republica Moldova, prevalența generală a disfuncțiilor erectile este de 48 la sută.

Apariția DE este asociată cu înaintarea în vârsta. Începând cu vârsta de 40 de ani, riscurile de a avea o disfuncție erectilă cresc până la  40%. Ulterior, cu fiecare 10 ani în plus, riscul crește cu 10%. Totuși, afecțiunea nu este rară nici în rândul tinerilor, 26% dintre bărbații de până la 40 de ani au o disfuncție erectilă, iar indicii sunt în creștere.  

Cauze

DE sunt clasificate după factorii care au determinat-o: organici (starea de sănătate), psihogeni (starea psiho-emoțională) și mixte (implică factori organici și psihogeni). Apariția unei disfuncții erectile este de multe ori determinată de afecțiuni ale sistemului cardiovascular: ateroscleroza, hipertensiunea, etc. Se estimează că mai mult de 60 la sută dintre problemele de erecție apar ca urmare a atacului de cord. 

Diabetul zaharat este o altă cauză ce determină apariția DE. Aproape jumătate dintre bărbații care suferă de diabet se confruntă cu un anumit grad de disfuncție erectilă. De asemenea, bărbații cu insuficiență renală pot suferi de o formă ușoară de DE. 

Dereglările hormonale, în special scăderea nivelului de testosteron în organism, pot genera probleme de erecție. Factorii de risc pentru DE este consumul excesiv de alcool sau droguri, fumatul și administrarea unor medicamente. Obezitatea este de asemenea un factor de risc, aproximativ 79% dintre pacienții cu disfuncții erectile suferă de obezitate.

Factorii psihologii sunt și ei o cauză frecventă a apariției DE, în special în rândul bărbaților tineri. „Nu trebuie să uităm că cel mai important organ sexual este creierul, totul pornește de acolo”, spune psihologul Dan Simion. Specialistul afirmă că depresia, stima de sine scăzută, teama de a lua anumite decizii sunt cauze comune ce duc la apariția disfuncțiilor erectile. Riscul de a avea DE pentru persoanele cu depresie este foarte ridicat, fiind și mai mare în cazul administrării antidepresivelor. Nivelul ridicat de stres și anxietate, precum și unele traume psihologice pot genera, de asemenea, probleme de erecție. 

„Disfuncțiile erectile apar cel mai des în jurul vârstei de 35-45 de ani, perioadă în care mulți bărbați trec prin criza vârstei de mijloc”, explică Dan Simion. Aceștia pot trece prin ardere profesională, rutina de zi cu zi începe să îi preseze, iar acest lucru începe să le afecteze relațiile de cuplu și poate cauza și probleme de erecție, scăderea libidoului. 

Efectele psiho-emoționale 

Problemele de potență afectează inevitabil starea emoțională și viața de zi cu zi a bărbaților. „Cei care se confruntă cu astfel de probleme devin anxioși și pierd încrederea în forțele proprii, devin mai agresivi și irascibili în relațiile cu cei din jur”, explică psihologul. În astfel de cazuri este necesară consultarea unui psihoterapeut care îl va ajuta pe bărbat să-și recapete încrederea în sine și să găsească soluții. 

Susținerea partenerei/lui este extrem de importantă în această perioadă. „Mulți bărbați care află că disfuncția erectilă de care suferă nu poate fi tratată definitiv simt un șoc, se tem că vor fi respinși, că nu vor putea avea relații sănătoase. Dar nu este așa”, spune Dan Simion. Psihologul recomandă diversificarea vieții sexuale prin utilizarea unor noi practici sau a jucăriilor sexuale, dar și comunicarea despre dorințele și fanteziile comune. 

Totuși, bărbații care se confruntă cu probleme de potență apelează mai rar la ajutorul unui specialist.

 „Din păcate, trăim într-o societate tradițională și destul de conservatoare, în care rolurile bărbaților și ale femeilor sunt strict determinate. Bărbații trebuie să fie mereu puternici, ceea ce îi împiedică să vorbească despre problemele cu care se confruntă, de aceea se adresează mult mai rar la medic sau psiholog. Se întâmplă în special în mediul rural, se tem de faptul că vor fi judecați”.

Tratament

Primul pas pentru a trata disfuncțiile erectile este adresarea urgentă la un medic urolog sau androlog. „Atunci când un bărbat se adresează cu scăderea potenței și a libidoului, este necesară în primul rând examinarea sistemului cardiovascular și nivelul hormonilor – testul PSA, testosteronul, estrogenul, hormonii tiroidieni”, spune medicul urolog Ghenadie Tricolici. Medicul va recomanda un examen complet pentru a determina cauzele fiziologice ale DE, întrucât aceasta poate semnala afecțiuni grave. Va fi necesar un examen neurologic și ultrasonografia bazinului mic pentru a determina cauzele concrete ale disfuncției.

În funcție de cauzele DE, tratamentul poate fi medicamentos, chirurgical sau psihoterapeutic. Importantă este tratarea maladiilor care generează problemele de erecție și îmbunătățirea generală a stării de sănătate. Un mod sănătos de viață are un rol semnificativ în tratarea disfuncțiilor erectile. Renunțarea la consumul de alcool, fumat, o dietă sănătoasă și evitarea stresului pot îmbunătăți starea persoanei care suferă de DE.

Pastilele „minune”

Pe internet dai de sute de anunțuri și reclame la soluții minune pentru stimularea erecției. De cele mai multe ori medicamentele sau gelurile pot avea însă efecte extrem de grave asupra sănătății bărbaților. Majoritatea medicamentelor pentru stimularea erecției prezente pe piață conțin substanțe ce contribuie la dilatarea vaselor sangvine, mărind fluxul de sânge în penis, ceea ce facilitează apariția și menținerea erecției. „Pastilele pentru stimularea erecției nu pot fi administrate fără un examen medical. Acestea pot agrava unele boli cronice cum ar fi tuberculoza, ulcerul stomacal, hepatitele, ciroza, diabetul zaharat, problemele sistemului cardiovascular”, afirmă urologul Ghenadie Tricolici.

Astfel, în unele țări pastilele pentru stimularea erecției pot fi cumpărate doar cu prescripția medicului, la noi în țară însă acestea pot fi cumpărate liber în farmacii. „Acesta este un pericol pentru sănătatea bărbaților, în special celor peste 50 de ani”, susține Ghenadie Tricolici. Efectele adverse ale administrării „pastilelor minune” sunt durerile de cap, amețeala, greața, diareea, problemele de vedere, nasul înfundat și priapismul (erecție prelungită, anormală și dureroasă, neurmată de ejaculare). 

Chiar dacă pare jenant să te împărtășești cu cineva despre problemele de erecție, adresarea la medicul specialist și consultarea unui psiholog sunt unicele căi prin care disfuncțiile erectile, cauzele și consecințele acestora pot fi tratate. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.