image
Sursa foto: medpark.md

Eforturile medicilor au readus-o la viață pe Anastasia Grecu, tânăra studentă la medicină, spulberată de o mașină

Anastasia Grecu, tânăra de 20 de ani, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie, spulberată la mijloc de august de o mașină pe trecerea de pietoni și-a revenit din comă. În urma impactului, Anastasia s-a ales cu traumatism cranio-cerebral sever, iar acum starea ei de sănătate s-a îmbunătățit.

Anastasia a fost supusă unei intervenții neurochirugicale complicate, efectuată de neurochirurgul Iulian Glavan. Ulterior, familia acesteia a adus-o la Medpark. În secția de Terapie Intensivă, pacienta a fost izolată într-o boxă dotată cu sistem de ventilare propriu, care i-a asigurat protecția. Aici pacientei i s-a efectuat vetriculostomie în scopul monitorizării presiunii intracerebrale.

„Faptul că Anastasia s-a trezit și i s-au restabilit foarte multe funcții, este o minune. Așa un caz poate fi catalogat ca fiind uimitor, fantastic. Este unul la o mie, dacă nu, mai rar. Ea s-a trezit conștientă, cu personalitate. Acest fapt se datorează echipei profesioniste a Spitalului Internațional Medpark!”, povestește Tatiana Jechiu, medic anesteziolog, rudă

Hiponatriemia este afecțiunea care apare atunci când nivelul de sodiu din sânge este extrem de scăzut. La Medpark, medicii au reușit să-i reechilibreze pacientei nivelului de natriu, astfel, a fost stopată creșterea edemului cerebral. Menținerea nivelului înalt de igienă și individualizarea mediului în care s-a aflat Anastasia, au fost factorii care, în mod expres, au contribuit la refacerea post-operatorie a tinerei.

Indicele mic al masei corporale a Anastasiei creștea riscul de a face escare. În acest sens, echipa de medici anesteziști reanimatologi avea mereu grijă ca ea să consume necesarul de calorii pentru a evita apariția necrozelor. Pacienții cu traume cranio-cerebrale nu trebuie să facă febre mari, deoarece poate crește riscul de convulsii, de aceea, medicii o monitorizau în continuu și interveneau promt. Dozarea și adaptarea medicamentelor administrate, a fost realizată conform recomandărilor ultimelor ghiduri de Anestezie, Reanimare și Neurochirurgie.

medpark.mdmedpark.md

„Anastasia a ajuns la Medpark într-o stare gravă. Noi am putut să menținem starea sănătății ei la un nivel optim, care nu a permis agravarea și edemizarea creierului, ceea ce a permis recuperarea. În cazul unei traume cranio-cerebrale similare cu cea a Anastasiei, este nevoie de luni de zile pentru recuperare. Atunci când pacientul este imobil, conectat la aparat respirator, pot apărea diferite complicații infecțioase, complicații la alte sisteme și organe care nu funcționează așa cum este necesar. Foarte mult a contat îngrijirea, fiecare nuanță.

Începând de la modul în care circulă sângele, cum lucrează stomacul, intestinele. Pentru confortul și buna funcționare a creierului, este nevoie de îndeplinirea rolului mai multor sisteme. Noi am contribuit foarte mult prin aceea că am reușit să menținem totul în echilibru”, a declarat Adrian Danu, medic neurochirurg Medpark

Kinetoterapeuții au început să lucreze cu Anastasia încă din momentul când aceasta se afla în comă. Se realizau procedee cu mișcări pasive, extinderea tendoanelor pentru a nu se produce scurtarea membrelor. Se făcea întinderea mâinilor și a picioarelor, în scopul prevenirii contracturilor. Chiar dacă pacienta se afla în comă, se realiza stimularea atingerilor cald-rece, folosindu-se diverse structuri în formă de mingi (mică, mare, rugos, moale).

medpark.mdmedpark.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: