image
Sursa foto: Jurnal.md

RM, exclusă de UE din lista statelor cetățenii cărora pot călători fără restricții în spațiul Schengen

Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, cetățenii cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei COVID-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova a fost exclusă din această listă urmare a înrăutățirii situației epidemiologice. Cetățenii RM vor putea călători doar dacă sunt vaccinați cu un ser aprobat de OMS.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că cetățenii Republicii Moldova și persoanele care au reședință legală vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale. Nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultat negativ al testului PCR Covid, ci doar a cetățenilor, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-COVID-19, cu un vaccin aprobat de OMS. 

MAEIE menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 de state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei). Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen. Respectiv, acele state membre ale UE care, anterior, au introdus Republica Moldova în listele naționale permițând călătoriile neesențiale, au temei pentru eliminarea țării noastre din listele respective.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă, la etapa planificării unei călătorii, consultarea alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”, precum și verificarea politicilor companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

Republica Moldova a fost inclusă, pe data de 1 iulie 2021, în lista Uniunii Europene în contextul îmbunătățirii situației pandemice, care pot călători fără restricții în spațiul Schengen. Înrăutățirea indicatorilor epidemiologici, care are loc în ultimele săptămâni, a stat la baza excluderii țării noastre din lista respectivă. Lista este actualizată o dată la 2 săptămâni. Republica Moldova ar putea reveni pe listă atunci când situația epidemiologică iarăși se va îmbunătăți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: