image
Sursa foto: Jurnal.md

CC suspendă până la soluționarea cazului decretul președintelui privind încetarea mandatului lui Dumitru Pulbere la CSP

Curtea Constituțională suspendă, până la soluționarea cauzei, acțiunea articolului din Legea cu privire la Procuratură care vizează încetarea calității de membru al Consiliului Superior al Procurorilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani și a decretului președintelui Republicii Moldova privind încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al lui Dumitru Pulbere.

Potrivit CC, decizia a fost pronunțată în cadrul examinării unei sesizări depuse, acum trei zile,de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a solicitat controlul constituționalității decretului președintelui din 6 septembrie, privind încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al lui Dumitru Pulbere, transmite IPN. Procurorul general a solicitat Curții să exercite controlul constituționalității sintagmei „precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august anul curent. În plus, s-a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a legii din 24 august 2021, prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de legea supremă a țării”, se arăta atunci într-un comunicat de presă al instituției.

Fostul președintele al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, a devenit membru CSP în februarie 2018, ca urmare a unui decret semnat de președintele de atunci, Igor Dodon. Pe 6 septembrie anul curent , președintele Maia Sandu a emis un decret ce vizează încetarea de drept a mandatului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: