„Concursul Ombudsman ca pe Instagram. Ne iei de proști?”. Litvinenco, luat peste picior de prietenii virtuali, dupa ce a vorbit despre „meritocrație”

Numirea Nataliei Moloșag în funcția de Avocat al Poporului a provocat un val de critici, atât din partea cetățenilor, cât și a unor reprezentanți ai societății civile. Iar încercarea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, de a justifica modul în care s-a desfășurat concursul pentru fotoliul de ombudsman a întărâtat și mai mult comentatorii, care nu s-au lăsat convinși de argumentul privind „bazele meritocratice de alegere a unui demnitar public”.

Foto: UNIMEDIA

Comentariul fostului deputat PAS, actualmente ministru al Justiției, cu privire la faptul că Natalia Moloșag a fost aleasă în cadrul unui concurs – pe baze meritocratice”, a stârnit mai multe critici:

„Ori aceste concursuri ori cele de pe Instagram.”

„Baze mioritice...”

„Nu știu ce concurs ați mai făcut, căci miroase rău…”

„Nătășelele, în ultimul timp, rulesc. Cu pași siguri mergem spre matriarhat. Mai bine o numeați direct pe linie de partid decât să fugăriți candidații cu diferite hîrțoaje pe coridoarele puterii.”

„Litvinenco.,. Asta este.. Concurs!? De râsul curcilor!! Câte... Natașa mai aveți în arsenal!? Rușineee.”

„Eu nu înțeleg cum poți nota pe cineva cu 10 pe altul cu 6, când de fapt au aceeași experiență și notorietate.”

„Nu ați învățat nimic cu părere de rău, tot pe acea greblă călcați, numiți oameni în funcție pe criterii politice, așa nu o să dezvolte statul niciodată.”

„Care concurs bre? Ne iei de proști? Noi pentru asta am făcut campanie pentru voi, să vă aranjați prietenii? Și nu numai prietenii...”

„Printr-o conjunctură este majoritatea unui singur partid.”

„De ieri era clar cine o să câștige, de ce tot acest teatru?”

„Voi chiar nu vedeti că ratingul PAS cade cu fiecare săptămână? Cred că băiețelul ăla care a fost ministrul Justiției nu demult are dreptate și în loc să cadă Procurorul, va cădea Guvernul.

Pe de altă parte, unii internauți au susținut poziția lui Sergiu Litvinenco și au felicitat-o pe Natalia Moloșag cu ocazia numirii în funcție:

„Felicitări și succese!”

„Dacă trecea Brighidin, criticile ar fi fost aceleași...”

„Sper că ați ales cel mai potrivit candidat din toate punctele de vedere.”

„Mulți care critică, până azi nici nu știau că există așa funcție. ”


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu după criticile apărute în urma alegerii noului Avocat al Poporului, care a fost și avocata Maiei Sandu. Acesta afirmă că a avut loc un concurs, doi candidați foarte buni au câștigat, însă Ombudsman este unul și inevitabil trebuia aleasă o singură persoană.

„În loc să ofere poziții importante în baza unor concursuri impecabile și să echilibreze puterea oferind unele funcții celor din opoziție, PAS își plasează proprii oameni în toate funcții”. Astfel a comentat politologul Dionis Cenușa numirea în funcția a noului Ombudsman, care a fost și avocata președintei Maia Sandu.

Și fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău a venit cu un comentariu după ce Parlamentul a desemnat-o pe Natalia Moloșag noul Avocat al Poporului

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS. Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o, timp de 15 ani, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

Deputații BCS acuzau PAS de mimarea concursului pentru funcția de Avocat al Poporului. Vasile Bolea spunea că acest concurs „este organizat formal, netransparent, iar rezultatele ar fi deja cunoscute”. Acesta spunea că bărbații care au candidat nu au șanse și a făcut aluzii despre 3 candidate care ar fi favorizate. Este vorba despre Maia Bănărescu, Violeta Gașițoi și Natalia Moloșag, cea care a devenit câștigătoare.


Pub