Directorii ANRE, gata să fie evaluați, dar de „specialiști în domeniu”: Legea a fost elaborată și votată în grabă și în mod nu prea transparent

Directorul ANRE, Eugen Carpov, a venit cu obiecții la noua lege, care prevede controlul parlamentar al conducătorilor CNPF, ANRE și altor autorități. Carpov afirmă că deși a venit cu mai multe recomandări acestea nu au fost luate în calcul, iar însuși modalitatea cum a fost elaborată această inițiativă, cum a fost prezentată și votată i s-a părut „ușor grăbită” și „nu suficient de transparentă”. Cât despre evaluarea în sine directorul ANRE susține că este gata de această, doar că „ cei care vor evolua instituțiile respective trebuie să fie cel puțin specialiști în domeniu”.

Foto: anre.md

„Opiniile sunt destul de controversate și modalitatea cum a fost elaborată această inițiativă, cum a fost prezentată, cum a fost votată, mi s-a părut ușor grăbită. Nu suficient de transparentă, pentru că în lectura a doua raportul a fost examinat și dezbătut astăzi în Comisie, chiar înainte de ședința Parlamentului.

Am urmărit și discuțiile din cadrul Comisiei și discuțiile în plen, am văzut că nu s-a făcut nicio explicație, nu s-a făcut referire la propunerile care au venit pe parcurs la acest proiect de lege din partea diferitor instituții atât naționale cât și internaționale.

Cât ne vizează pe noi, nu ni s-a solicitat un punct de vedere sau un aviz din acest proiect, dar din propria inițiativă ne-am autosesizat și am transmis un aviz cuprinzător la proiectul respectiv, cu propuneri concrete cum să îmbunătățim un eventual proiect de acest gen, însă nu am văzut nicio referire la el. La fel nu am văzut și opinia Secretariatului Comunității Energetice.

Eu nu vreau să cred gurilor rele care spun că proiectul respectiv reprezintă o modalitate de răfuială politică din cadrul unor instituții sub control parlamentar. Eu nu aș avea o problemă cu evaluarea persoanelor care se află la conducerea acestor, doar să fim conștienți că modalitatea, care va fi aplicată va fi una corespunzătoare. Aici mă refer în primul rând la faptul că cei care vor evolua instituțiile respective trebuie să fie cel puțin specialiști în domeniu, trebuie să fie experți”, a declarat Carpov, la emisiunea „Cabinetul din umbră”.

Conducătorii mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar vor fi sancționați, până la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor delegate conform legislației sau de exercitare defectuoasă a activității.

Deputații au aprobat, ieri, în lectura finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, printre care Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare și Legea concurenței.

Proiectul vizează Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.


Pub