Cenușa și Plîngău, atacați de „membrii PAS” după ce au comentat numirea noului Ombudsman: „Nu promovați fenomene pe care le-ați criticat chiar voi”

Politologul Dionis Cenușa și fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, au fost atacați în mediul online, după ce au comentat numirea noului Avocat al Poporului. Cenușa a declarat că nu este responsabil pentru faptul că unii îi scot din context comentariile, dar nici nu poartă responsabilitate pentru deciziile pe care le adoptă PAS. În context, „îi roagă mult pe politicieni să nu încerce să pună presiunea asupra sa sub nicio formă și de niciun fel”. Totodată, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a ieșit cu un mesaj către PAS să „construiască democrație, dar nu partid-stat”.

Foto: colaj

„Postarea despre politica de cadre a PAS ține de modul cum acesta numește oamenii pentru funcții publice. “Verișoara Maiei Sandu” e despre nepotism și e o metaforă care va trăi atât timp cât PAS nu asigură că în funcții publice nu sunt numiți prieteni, verișoare, neamuri etc. Eu nu sunt responsabil pentru faptul că unele surse media manipulează și scot din context ceea ce scriu. Acest lucru se întâmpla de ani de zile și ca acest lucru să înceteze reglementatorul trebuie să sancționeze presa care manipulează. Toată presa.

Ceea ce public eu se bazează pe analiza faptelor, iar ghilimelele de folosesc nu doar ca citare, dar și ca metaforă. Straniu că despre acest lucru trebuie să scriu aici, mi se părea ca este un lucru binecunoscut. În rest îi rog mult pe politicieni sa nu încerce să pună presiunea asupra mea, sub nicio formă și de niciun fel.
Eu vreau ca PAS (care este la guvernare) să reușească, pentru că așa poate reuși țara. Dar eu nu port nicio responsabilitate pentru deciziile pe care le adoptă acest partid. De aceea, rog să nu fie mișcate accentele de pe subiect și nici să nu fie confundat publicul. Există percepția unei trăsături de nepotism în politica de recrutare folosită de PAS. Iar soluționarea problemei depinde doar de PAS.

„Verișoara Maiei Sandu” este o metaforă și este despre riscul și percepția de nepotism. Rog mult nici presa și nici alții să nu interpreteze eronat cele scrise de mine, dar și mai grav să folosească cu rea voință cele scrise de mine pentru a lovi în unul din cele mai independente și profesioniste think-tank-uri, nu doar din Moldova, dar și după cum mi s-a spus de multe ori, și din regiune (Expert-Grup). Pentru unii - Nu manipulați și nu scoateți din context. Pentru alții - învățați să ascultați critica și îmbunătățiți politica de recrutare a persoanelor pentru funcțiile publice ca să nu creați percepția de nepotism”, a scris Cenușa.

Dinu Plîngău a sugerat foștilor aliați să schimbe această abordare și să nu construiască partid-stat. La fel, i-a îndemnat să nu promoveze fenomene pe care tot ei le-au criticat.

„Nu există democrație când absolut toate concursurile publice sunt câștigate de oamenii afiliați partidului de guvernământ. Mai departe ce, vor fi câștigate licitațiile doar de oamenii din PAS pentru că așa a decis poporul pe 11 iulie?

Dan Perciun, Sergiu Litvinenco, vă rog, schimbați abordare cât încă puterea absolută nu s-a ridicat la cap! Construiți democrație, nu partid-stat! În modestia voastră încă mai am încredere. Știu cât e de greu uneori să mergi împotriva oamenilor din partid, dar e necesar pentru binele comun și pentru partid la fel. Nu există încă partide sau forțe care să vă opună rezistență, chiar și când greșiți. Presa încă e loială, opoziția parlamentară e slabă și necredibilă, Platforma DA încă nu și-a revenit în totalitate. Atacurile din partea membrilor voștri asupra oricui îndrăznește să-și spună o părere critică vă dăunează și creează frustrări și nemulțumiri care acum se vorbesc în șoaptă.

Nu promovați fenomene pe care le-ați criticat chiar voi! Pe măsură ce voi obligați oamenii să adere la PAS pentru a putea avea o funcție în stat, în aceeași măsură creați frustrări și ură din partea oamenilor care se simt nedreptățiți și dacă credeți că majoritatea oportuniștilor de azi care s-au lipit vouă vor fi fideli, priviți la democrați, PLDM, comuniști, sau alte partide care erau cândva partide-stat! Și-n PLDM, și-n PD erau oameni care credeau din toată inima că ceea ce fac ei e absolut corect și-n binele poporului. Încă mai cred că peste 4 ani Moldova nu va fi la fel, cred că nu doar oamenii din partidul de guvernămând au parte de viață și oportunități în Republica Moldova”, a scris fostul deputat.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS. Contracandidatul acesteia, Andrei Brighidin, a acumulat un singur vot, din partea BCS. Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o, timp de 15 ani, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.

„În loc să ofere poziții importante în baza unor concursuri impecabile și să echilibreze puterea oferind unele funcții celor din opoziție, PAS își plasează proprii oameni în toate funcții”. Astfel a comentat politologul Dionis Cenușa numirea în funcția a noului Ombudsman, care a fost și avocata președintei Maia Sandu.

Și fostul deputat al Platformei DA Dinu Plîngău a venit cu un comentariu după ce Parlamentul a desemnat-o pe Natalia Moloșag noul Avocat al Poporului

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu după criticile apărute în urma alegerii noului Avocat al Poporului, care a fost și avocata Maiei Sandu.


Pub