Un nou proiect ambițios, implementat de echipa lui Ilan Șor: La Neculăieuca, a fost creat Complexul educațional gimnaziul-grădinița

Un nou proiect ambițios a fost implementat de echipa Partidului „Șor”, din raionul Orhei. Grădinița-creșă „Albinuța” din satul Neculăieuca, veche de 60 de ani, a fost mutată în clădirea gimnaziului din localitate, fiind înființată o instituție nouă - Complexul educațional Gimnaziul – grădiniță Neculăieuca. Datorită acestui proiect, copiii și cadrele didactice beneficiază de condiții excelente, sălile de grupă și de clasă sunt dotate cu toate cele necesare pentru o educație de calitate. Potrivit reprezentanților Partidului „Șor” și autorităților raionului Orhei, implementarea acestui proiect a fost posibilă datorită unei formule simple: bani din bugetul raional, administrarea eficientă a acestora, planuri bine gândite şi hotărârea că nu există imposibil.

Foto:

Grădinița-creșă „Albinuța” din satul Neculăieuca a fost construită în anii 1960 ai secolului trecut. Până nu demult, situația la această instituție preșcolară era una dezastruoasă. Condițiile erau improprii, spațiile de joacă - mici, iar iarna în încăperi predomina miros de fum, emanat de sobe. Acum, grădinița este amplasată la primul etaj al Complexului educațional Gimnaziul – grădiniță Neculăieuca. La etajul doi și trei sunt clasele primare și, respectiv, cele gimnaziale. În prezent, copiii și cadrele didactice se bucură de condiții conform standardelor europene. Instituția de învățământ beneficiază de un sistem de încălzire prin pardoseală, sălile de grupă, dormitoarele sunt mai mari, iar mobilierul - nou. Au fost amenajate spații de joacă, săli pentru festivități și activități, sală de sport, precum și săli de luat masa.

Atât copiii, cât și părinții sunt foarte mulțumiți de noile condiții.

„Acum copiii au mai mult spațiu pentru joacă, mobilier și jucării noi. Bucătăria este dotată cu toate cele necesare. Este foarte bine”, a spus mama unui copil de grădiniță.

„Condițiile sunt foarte bune. Totul a fost schimbat. Va fi mai cald, va fi altfel, mult mai bine”, a afirmat o locuitoare a satului Neculăieuca.

Și educatoarele salută noile condiții de muncă.

„Ne simțim ca în casă nouă. Este foarte bine”, a spus o educatoare.


„Este foarte frumos, nou, colorat, cald. Condițiile sunt mult mai bune decât cele de la grădinița veche”, a specificat o altă educatoare.

Rodica Tihon, directorul interimar al Complexului educațional Gimanaziul-Grădiniță Neculăieuca, a menționat că evenimentul de inaugurare a complexului educațional reprezintă un eveniment istoric.

„Odată cu deschiderea acestei grădinițe, se deschide și inima noastră pentru a aduce mulțumiri tuturor celor care au contribuit la implementarea acestui proiect. Acest edificiu demonstrează o dată în plus că cooperarea dintre administrația publică locală, raională și agenții economici duce la realizarea lucrurilor frumoase”, a afirmat Rodica Tihon.

Primarul localității, Violeta Bîscal, susține că proiectul privind amplasarea grădiniței din satul Neculăieuca, în clădirea în care se află gimnaziul din această localitate, a fost o provocare pentru ea.


„Complexul educațional gimnaziul – grădiniță Neculăieuca este un proiect de suflet, un proiect de vis. Condițiile de la grădinița veche erau proaste, încăperile erau încălzite cu sobe, nu exista sală de festivități, sălile de grupă erau mici. Acum, cei 51 de copii se bucură de cele mai bune condiții”, a menționat Violeta Bîscal.

Reamplasarea, modernizarea, extinderea și dotarea instituției de învățământ cu toate cele necesare au fost posibile datorită sprijinului lui Ilan Șor și au costat aproximativ 3,6 milioane de lei. Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, susține că proiectul privind înființarea Complexului educațional la Neculăieuca este oferit drept exemplu și pentru alte localități.

„Complexele educaționale reprezintă astăzi singura soluție atât pentru grădinițe, cât și pentru gimnazii. Întreținerea unei grădinițe, ocupată doar 25% din capacitate, a unui gimnaziu – de 30% este o provocare pentru buget. Comasarea acestor instituții, atât sub aspect financiar, a gestionării corecte a banului public, reprezintă singura soluție valabilă”, a menționat Dinu Țurcanu.


La rândul lor, vicepreședinții raionului Orhei, Irina Bogaciuc și Marina Cravcenco, au salutat implementarea proiectului de creare a Complexului educațional și au menționat că autoritățile au obligația de conlucra împreună pentru binele copiilor, care reprezintă viitorul țării.

La evenimentul de inaugurare a Complexului educațional a participat și deputatul Marina Tauber, care este și vicepreședinte al Partidului „Șor”.

„Vă felicit pentru această bijuterie. Participăm la un asemenea eveniment, datorită insistenței președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor, încrederii pentru întreaga sa echipă, care este la cel mai înalt nivel. Vă doresc să aveți multă răbdare, pentru că lucrurile bune nu se fac peste noapte. Ceea ce face Partidul „Șor” sunt lucruri reale, noi nu povestim despre Europa, ci o aducem la noi acasă, în satele și orașele noastre. Mă mândresc cu faptul că aproape toate instituțiile de învățământ din Orhei sunt dezvoltate și dotate cu cele necesare. Vă mulțumim pentru încredere”, a accentuat deputatul Marina Tauber.


În context, președintele Partidului „Șor”, Ilan Șor, s-a arătat mândru că echipa sa din raionul Orhei a reușit să finalizeze un nou proiect ambițios, la care ține foarte mult.

„Acest proiect, la fel ca și celelalte, demonstrează faptul că nimic nu este imposibil pentru echipa Partidului „Șor”, mai ales atunci când este vorba despre copii, despre educația și dezvoltarea lor. Investițiile în educație sunt vitale, deoarece reprezintă investiții în viitor. Din acest motiv, Partidul „Șor” va continua să susțină copiii și cadrele didactice din țara noastră”, susține Ilan Șor.

Anul trecut, la Neculăieuca, Partidul „Șor” a realizat proiectul privind iluminatul stradal, iar grădinița și gimnaziul au fost incluse în sistemul de catering de alimentare a copiilor. De asemenea, a fost amenajat un teren de joacă pentru copii.


Pub