(video) Replici acide în Parlament, pe un proiect de lege: „Câte verișoare sunt printre cei 56? Angajații nu mai cred oamenilor buni?!”

Parlamentul a aprobat, ieri, în prima lectură, proiectul prin care angajații ministeror divizate, în urma reorganizării Guvernului, ce urmează a fi transferați într-o funcție similară sau avansată, vor primi un salariu similar celui precedent. Potrivit proiectului, 56 de persoane vor fi transferate către ministerele nou-create, urmând să beneficieze de plata diferenței de salariu în sumă de la 100 lei până la 6.132 lei lunar. Subiectul a provocat dezbateri între deputații PAS și cei din opiziție, care s-au indignat de faptul că a fost nevoie de o lege pentru a garanta aspecte ce sunt, deja, prevăzute în Codul muncii. Au urmat replici și acuzații din ambele părți.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit proiectului de lege, persoanelor transferate într-o funcție similară sau avansată, urmare a reorganizării administrației publice centrale de specialitate și transferării a unor domenii de activitate sau funcții de la o unitate bugetară către alta, li se va garanta diferența de salariu, în cazul în care acesta va fi mai mic decât salariul mediu lunar calculat până la transferare.

„Drept urmare a reorganizării ministerelor au apărut cazuri în care, pentru unele persoane, transferate într-o funcție similară sau avansată, în cadrul aceluiași minister sau a ministerului care a preluat domeniile respective, salariul care va fi calculat va fi inferior celui anterior transferului. O astfel de situație este posibilă din cauza procedurii de calculare a salariului, care este acum prevăzută în Legea 270 și ca să excludem această discriminare a angajaților care rămân pe aceeași poziție, dar merg la alt minister, noi propunem modificarea art.27 din Legea 270, prin introducerea unui articol nou, astfel încât acestor angajați să li se garanteze diferența de salariu. Acest proiect nu presupune cheltuieli bugetare adiționale”, a menționat deputatul PAS Radu Marian, autor al proiectului.

Proiectul i-a indignat pe parlamentarii din opoziție.

„Avem în legislație prevederile care specifică modul în care sunt transferați angajații în caz de reorganizare, Codul Muncii, acolo este scris totul. Nu văd necesitatea unei asemenea legi. Câte persoane sunt? 56? Este, practic, o Lege individuală. Și cum așa nu vor fi cheltuieli adiționale dacă în loc de 9 ministere vor fi 13?” a spus deputatul BCS Oleg Reidman.

„Situația aceasta este un moment de excepție, când există această reorganizare a ministerelor. Acest lucru nu este prevăzut în Legea 270”, i-a răspuns Radu Marian.

„Legea trebuie să stabilească reguli, dar nu excepții. Nu puteți transfera un om dintr-un minister în altul fără a-i cere acceptul”, a insistat Reidman.

„La oameni trebuie să ne gândim, chiar dacă sunt 56, măcar unul să fie, și el are familie, și la el trebuie să ne gândim. Dacă cineva dintre voi e lezat, vă rog veniți cu amendamente și punem al 57-lea”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„BCS nu va susține modificarea Legii salarizăii, dar aveți voturi suficiente ca să votați. De ce le aveți? Pentru că ați promis oamenilor reducerea cheltuielilor bugetare, ați declarat de nenumărate ori că cheltuielile administrative sunt prea mari și trebuiesc optimizate. Am ajuns că această mișcorare a poverii asupra bugetului ne-a adus la majorarea numărului ministerelor, funcționarilor și sunt tot mai mulți nacealinici, și e firesc că cresc cheltuielile bugetare. Atunci când ați venit cu o nouă structură a Guvernului v-am sugerat să așteptăm un nou an bugetar și să vedem care sunt prioritățile, pentru ce este mai prioritar să cheltuim banul public. Cu ce venim ca răspuns: modificăm Legea salarizării, aducem mai mulți nacealinici în fotolii călduțe, acestea sunt vremurile bune. Cu așa tendință eu cred că o să aveți mai puțini deputați în viitorul Parlament”, a menționat președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea.

„Populismul dvs nu are margini: acest proiect de lege nu presupune cheltuieli bugetare adiționale, nu presupune adăugarea unor noi funcții de conducere. Statul va deveni mai eficient atunci când nu se va mai fura din el și vom avea funcționari profesioniști, care o să-și facă treaba”, i-a răspuns, în replică, Radu Marian.

„Nu am auzit o cifră estimativă despre ce buget este vorba. De ce a fost nevoie de sintagma „li se va garanta”? Ori angajații nu mai cred oamenilor buni? Câte verișoare, cumetre, concubine nimeresc în aceste 56 de persoane?”, a întrebat deputatul BCS Petru Burduja.

„Încercările dvs de a specula politic acest subiect sunt atât de patetice și lipsite de inspirație și banale. Nici măcar nu sunt amuzante, nici nu denotă capacități de umor, sunt ridicole. Eu cred că puteți mai mult”, i-a răspuns deputatul PAS Dan Perciun.


În cele din urmă, după mai multe discuții în contradictoriu, proiectul a fost votat în prima lectură, de către deputații PAS. Acesta prevede modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.



Ppe 6 august deputații au votat HOTĂRÂREA pentru aprobarea listei ministerelor. Documentul prevede că Guvernul, în termen de 3 luni, va reorganiza structura organelor centrale de specialitate ale administrației publice și va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură.

În contextul restructurării administrației publice centrale de specialitate prin separarea unor ministere, 56 de persoane vor fi transferate către ministerele nou-create, urmând să beneficieze de plata diferenței de salariu în sumă de la 100 lei — până la 6.132 lei lunar.


Pub