02:42:13 20.04.2024
Stiri

Premierul Gavrilița nu exclude că Dodon și socialiștii ar putea insista pe lângă „Gazprom” să MAJOREZE prețurile la gazele naturale livrate R. Moldova: „Opoziția manipulează și SUBMINEAZĂ poziția statului. Ar fi un act JOSNIC”

Actualitate 24.09.2021 11:57 Vizualizări7740 Autor: Ziarul National
Premierul Gavrilița nu exclude că Dodon și socialiștii ar putea insista pe lângă „Gazprom” să MAJOREZE prețurile la gazele naturale livrate R. Moldova: „Opoziția manipulează și SUBMINEAZĂ poziția statului. Ar fi un act JOSNIC”


Socialiștii, inclusiv Igor Dodon, manipulează opinia publică atunci când afirmă că Guvernul nu se implică în negocierile cu „Gazprom” în vederea prelungirii actualei înțelegeri de livrare a gazelor naturale, a declarat astăzi premierul Natalia Gavrilița. Totodată, prim-ministrul nu exclude că socialiștii, folosindu-se de relațiile pe care le au în Rusia, ar insista să fie majorat tariful la gazele naturale pentru R. Moldova.

„Chiar îmi pare rău că opoziția manipulează și subminează poziția statului. Până la urmă e vorba de interesul național, de interesul cetățenilor. Liderii socialiștilor știu foarte bine care e procedura – Guvernul discută cu „Moldovagaz”, iar „Moldovagaz” discută cu „Gazprom”, pe baza poziției elaborate inclusiv cu Executivul. Pe lângă aceasta, Guvernul R. Moldova discută direct cu „Gazprom”. Dar sunt anumite lucruri care țin de strategia de negocieri, de anumite cutume și de aceea nu e neapărat să venim în public și să anunțăm această strategie. Aș ruga ca toată lumea să se gândească la interesul național, atunci când e cazul. Înțeleg că putem fi criticați pentru anumite acțiuni și inacțiuni, dar uneori e vorba de manipulare”, a declarat Natalia Gavrilița, în cadrul unei emisiuni de la „Radio Moldova”.

Citește și: Dodon vorbește despre o SCUMPIRE a gazelor din 1 octombrie. Socialistul dă vina pe Maia Sandu, care trebuia „să-l roage pe Kozak să o ia în AVIONUL său” și s-o ducă la Kremlin

În același context, prim-ministrul nu exclude că socialiștii ar putea să influențeze factorii de decizie din Rusia, pentru ca mai apoi să dea vina pe actuala guvernare de creșterea tarifului la gaze: „Opoziția poate discuta cu oricine și poate influența aceste procese, dar ar fi un act josnic, pentru că e vorba de cetățenii noștri și apărarea intereselor lor, indiferent dacă ești la guvernare sau în opoziție”.

Prim-ministra Gavrilița a dat asigurări că negocierile cu „Gazprom” sunt pe ultima sută de metri și sunt șanse mari ca să fie prelungită înțelegerea în vigoare.

„Înțelegem preocuparea cetățenilor referitor la o eventuală creștere a tarifelor la gaze, dar vreau să-i asigur că noi lucrăm pentru ca această creștere a tarifelor la gaze la nivel internațional să nu ne afecteze prea mult. În primul rând, continuăm să negociem contractul cu „Gazprom” și ideea e să-l prelungim în aceleași condiții, așa cum a fost anterior. Deci, nu e vorba de o renegociere. Evident că, în condițiile creșterii semnificative, uneori de trei ori a prețului la gaze pe piața internațională… Și această formulă destul de avantajoasă de care beneficiem oricum poate duce la o anumită creștere a prețului pentru R. Moldova, însă durează până când această creștere va fi reflectată în facturile cetățenilor.

Plus la asta, noi avem programe de compensare, cum ar fi ajutorul acordat pe perioada rece a anului, pe care le putem crește, în funcție de aceste majorări. Actualmente discutăm și alte programe, care ar ajuta consumatorul vulnerabil. Astfel, Guvernul trebuie să vină cu creșteri de venituri pentru populație, care trebuie să se întâmple mai rapid decât majorarea prețurilor. De asemenea, lucrăm la demontarea unor scheme, care duc la creșterea artificială a prețurilor”, a conchis Gavrilița.

De menționat că liderul PSRM, Igor Dodon, dispărut o perioadă din spațiul public, a revenit extrem de vocal la subiectul gazelor și a declarat recent că cetățenii vor plăti, în cel mai bun caz, cu 35% mai mult pentru gazul consumat. Acesta a precizat că autoritățile de la Chișinău ar fi putut să evite creșterea tarifului la gaz din 1 octombrie curent, dacă premierul Natalia Gavrilița sau președintele Maia Sandu ar fi plecat la Moscova să negocieze cu autoritățile Federaței Ruse.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md