06:11:57 20.04.2024
Stiri

DOSAR FINALIZAT: Pînzari, Cojocaru și Damir au decis să fileze ilegal JURNALIȘTI, DIPLOMAȚI și să avizeze candidații la funcțiile de judecători. Finul lui Plahotniuc avansat până la gradul de „comisar”

Actualitate 24.09.2021 12:14 Vizualizări8109 Autor: Ziarul National
DOSAR FINALIZAT: Pînzari, Cojocaru și Damir au decis să fileze ilegal JURNALIȘTI, DIPLOMAȚI și să avizeze candidații la funcțiile de judecători. Finul lui Plahotniuc avansat până la gradul de „comisar”
Dorin Damir, președintele Asociației FEA


Ordinul secret prin care mai mulți jurnaliști din R. Moldova și diplomați erau filați și documentați pe timpul regimului Plahotniuc ar purta semnătura lui Alexandru Pînzari, fostul șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP), a lui Valeriu Cojocaru, șef al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, acum șef suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, precum și a lui Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc și președinte al Asociației FEA, angajat ca „ofițer superior sub acoperire” în structura respectivă.

Mai mult, Dorin Damir a fost avansat până la gradul de „comisar” fără vreo activitate în Poliție, i-au fost perfectate acte cu o altă identitate și i-au fost oferite mai multe distincții.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a finalizat, cu suportul Serviciului de Informații și Securitate, urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată dosarul penal de învinuire a lui Alexandru Pînzari, Valeriu Cojocaru și Dorin Damir în ceea ce privește angajările fictive de la IGP al Ministerului Afacerilor Interne.

„Faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când șeful din acea perioadă al IGP și șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații, dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA (o persoană cu poziții de influență în formațiunea politică de guvernământ), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI. Așa i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a președintelui Asociației FEA care, fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică”, cităm dintr-un comunicat de presă al PCCOCS.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2017 – septembrie 2019, președintele Asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând bugetul public în sumă de 170 294 de lei.

Mai mult, cei doi șefi din cadrul IGP au dispus neîntemeiat, la doar două luni de la angajare și prin abuz de serviciu, stimularea lui Damir prin acordarea înainte de termen a gradului special de „inspector-principal”, iar în februarie 2019, prin aceleași metode ilegale - gradul special de „comisar”.

Procurorii adaugă faptul că lui Damir i-au mai fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, fără a exercita activități polițienești, precum premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

Șirul ilegalităților nu s-ar opri aici. Pânzari și Cojocaru au organizat, contrar normelor procesual-penale și actelor normative de reglementare, perfectarea pentru președintele Asociației FEA a actelor codificate cu o altă identitate.

Dorin Damir a folosit aceste acte de mai multe ori la ieșirea și intrarea în republică.

PCCOCS arată în comunicatul său de presă că acest caz reflectă modul în care a fost tratată și utilizată o instituție a statului pentru satisfacerea unor interese personale și obscure.

„Toate aceste acțiuni au fost săvârșite din loialitate pentru niște persoane, care sunt deja recunoscute că au controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019. Totuși, prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități pentru persoane din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu. Prezenta investigație mai demonstrează că în perioada regimului „Plahotniuc” existau formațiuni care activau ca „stat în stat”. Acestea erau necontrolate și necunoscute în acea perioadă nici măcar de către unele persoane cu funcții-cheie din cadrul MAI, utilizată exclusiv în vederea realizării propriilor interese, cu acoperirea serviciului public”, susține PCCOCS.

Procurorii anunță că urmărirea penală în privința altor persoane, inclusiv actuali și foști polițiști, continuă.

Celor trei persoane le sunt incriminate cinci capete de acuzare - „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Dacă vor fi găsiți vinovați, Alexandr Pînzari, Valeriu Cojocaru și Dorin Damir riscă închisoare de la 2 la 12, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md