Linkuri accesibilitate

PAS vs COVID


În domeniul HoReCa se extinde utilizarea certificatului Covid (foto din România, unde poliția verifică de
În domeniul HoReCa se extinde utilizarea certificatului Covid (foto din România, unde poliția verifică de
PAS vs COVID
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

După alegeri, toate lucrurile erau în favoarea PAS-ului şi prevesteau o lungă liniştită domnie a noilor conducători pro-europeni. Într-adevăr, victoria PAS-ului a fost categorică, oponenţii politici au obţinut rezultate lamentabile şi par striviţi de povara înfrângerii. Nimeni parcă nu-i mai stă în cale PAS-ului şi pe deasupra mulţi moldoveni au încredere în noua putere. Unii chiar îi consideră pe noii guvernanţi nişte giganţi în stare să răstoarne munţi.

A apărut însă imediat un obstacol. Noii guvernrnaţi au spus că nu e suficient să avem oameni cinstiţi în Parlament şi Guvern, că e nevoie de oameni cinstiţi în toate agenţiile, departamentele, întrepriderile de stat şi în sectorul judecătoresc. După părerea mea, există un duşman mult mai periculos pentru PAS decât partidele învinse şi numărul puţin de oameni cinstiţi în instituţii, un duşman serios şi nemilos care poate ciurui bine ambarcaţiunea pro-europeană învingătoare. Acest duşman e COVID 19. Dacă nu va gestiona cum se cade criza pandemică, PAS riscă să-şi piardă mulţi simpatizanţi şi nici reformele promise nu vor fi puse în practică.

În următoarele luni, e de domeniul evidenţei, PAS va trebui să lupte crâncen cu nimilosul Covid. Şi asta deoarece numărul moldovenilor care s-au vaccinat nu e de nici 30%. Cei care nu vor să se vaccineze e puţin probabil s-o mai facă. Pe deasupra, normele epidemiologice sunt sfidate cu tupeu peste tot: în troleibuze, în magazine, în farmacii şi oficii poştale. Repet a mia oară: degeaba faci norme pe hârtie dacă nu eşti în stare să le pui în practică. V-am spus ieri ce se face în troleibuzele din Chişinău. Dar în microbuzele din provincie e totul ok?

Recentele restricţii ale autorităţilor au oare un mecanism de verificare? Când merg la restaurant cu certificatul de vaccinare, cine verifică autenticitatea documentului? Chelnerii? Şi putem fi siguri că patronii vor renunţa la clienţii fără certificate şi teste negative? Dar eu, clientul, cum verific că bucătarii şi chelnerii din local sunt vaccinaţi sau sănătoşi?

Deocamdată văd neputinţa noilor conducători de a impune respectarea normelor epidemiologice. Înţeleg de ce ezită. Măsurile severe îi pot supăra pe mulţi alegători iresponsabili. Dar în aşa fel ne apropiem de un colaps al sistemului medical. Şi ceea ce am avut aici în februarie o să ne pară floare la ureche.

XS
SM
MD
LG