Misiunea ODIMM în transformarea digitală a ÎMM, prezentată la „Moldova ICT Summit”. Prioritățile organizației

24 Sept. 2021, 11:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 11:55 // Actual //  MD Bani

În cadrul unei conferințe, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și-a prezentat prioritățile, printre acestea fii și dezvoltarea mecanismelor de sprijin privind Transformarea Digitală.

Astfel, ODIMM dezvoltă mecanisme de sprijin privind Transformarea Digitală a ÎMM care vor minimiza efectele crizei pandemice actuale și vor deveni principala resursă salvatoare în ulterioarele situații de criză. Acesta a fost mesajul cheie prezentat de ODIMM la cea de-a zecea ediție a celui mai important forum dedicat industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) – „Moldova ICT Summit”.

În context, prin susținerea digitalizării ÎMM, ODIMM își propune să stimuleze utilizarea noilor tehnologii digitale de-a lungul întregului proces de gestiune a afacerii, să instruiască antreprenorii în domeniul utilizării tehnologiilor informaționale, inclusiv implementarea platformelor de comerț electronic („e-Commerce”), să ofere acces nelimitat la educație antreprenorială gratuită în mediul digital și să încurajeze introducerea celor mai inovative soluții digitale pentru eficientizarea proceselor de lucru.

Primul pas, în acest sens, a fost făcut prin lansarea și implementarea Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM, prin intermediul căruia  peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 500 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 280 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.

Pe viitor, pentru asigurarea unui acces continuu la resurse financiare și educaționale necesare pentru implementarea tehnologiilor digitale, ODIMM a dezvoltat Programul de Transformare Digitală a IMM, care urmează să fie lansat până la sfârșitul anului 2021.

O inițiativă ambițioasă care va fi lansată în viitorul apropiat este Academia Virtuală a Antreprenorilor, dezvoltată cu suportul Uniunii Europene. Academia este o platformă online de tip e-Learning, destinată antreprenorilor pentru a asigura accesul gratuit la module de instruire online, webinare și resurse de învățare cu privire la planificarea afacerilor, analiza pieței, managementul echipei, management financiar, vânzări și marketing online, etc.

Agenda ODIMM mai prevede, lansarea până la sfârșitul anului 2021a Programului Național de Suport pentru Re-tehnologizare, care va  propune oferirea suportului pentru modernizarea / re-echiparea tehnică a IMM-urilor, în scopul eficientizării proceselor de producție și competitivității pe piață. Modernizarea tehnologică a întreprinderilor se poate realiza doar prin utilizarea integrată și concomitentă a instrumentelor digitale.

Totodată, pentru perioada următoare, ODIMM planifică crearea, în premieră pentru Moldova, a unui Hub de Inovații Digitale în Moldova  pentru a spori competitivitatea ÎMM-urilor locale. Acest hub, creat cu suportul UE va permite accesul la inovații și un flux continuu de cunoștințe între sectorul privat și cercetători, mediul academic, autoritățile publice, corporații, investitori și alți actori importanți, astfel încât să permită generarea soluțiilor moderne de dezvoltare a afacerilor prin utilizarea tehnologiilor digitale.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 07:21 // Actual //  Lupu Eduard

Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut în creștere, conform unei cercetări realizate de Banca Centrală Europeană (BCE).

Cota gospodăriilor cu venituri mai mici care se așteaptă să facă plăți întârziate pentru utilități sau chirie a crescut la peste 20% în primul trimestru din aproximativ 15% în 2023, au spus cercetătorii BCE Omiros Kouvavas și Desislava Rusinova luni într-un articol citat de Bloomberg. Pentru plățile ipotecare, acesta a crescut aproape la dublu, la 30%. „Dată fiind situația actuală și efectele viitoare ale creșterii ratelor dobânzilor, precum și puterea de cumpărare scăzută pe fondul inflației, capacitatea gospodăriilor de a face față costurilor legate de locuințe și plățile ipotecare este o sursă de preocupare,” a arătat materialul.

Creșterile ratei dobânzii pentru a limita inflația au afectat în mod special piața imobiliară, unde investițiile noi au scăzut. Fenomenul a accentuat presiunea asupra pieței chiriilor, care deja se afla în scădere în multe orașe europene chiar dinainte de creșterea inflației.

Bloomberg amintește că BCE ar putea să înceapă să reducă ratele dobânzilor de politică monetară în iunie, mai mulți membri ai Consiliului de Guvernare și mulți politicieni din regiune fiind îngrijorați că politica monetară restrictivă reține excesiv economia celor 20 de țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău