La USM a fost inaugurată expoziția robelor purtate de celebrul lingvist român de origine basarabeană Eugeniu Coșeriu

Foto: usm.md

Astăzi, 24 septembrie 2021, în Sala Senatului Universității de Stat din Moldova, a fost inaugurată expoziția robelor purtate de celebrul lingvist român de origine basarabeană Eugeniu Coșeriu cu ocazia conferirii titlului științific de doctor honoris causa la diverse universități din România și din lume.

Vernisarea robelor profesorului Coșeriu este un eveniment de excepție, care marchează 100 de ani de la nașterea ilustrului lingvist, fiind una dintre manifestările științifice și culturale desfășurate în cadrul Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu” (CISL), ediția a XVI-a, organizat în parteneriat cu Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, lucrările căruia se vor derula în perioada 24-25 septembrie 2021 la Universitatea de Stat din Moldova, scrie usm.md.

Dea lungul prodigioasei sale activități științifice și profesorale, filologul, lingvistul și filosoful limbajului Eugeniu Coșeriu (1921-2002) a fost membru de onoare al mai multor Academii de Științe și Doctor Honoris Causa a 40 de universități din întreaga lume. Nouă dintre robele pe care marele nostru pământean le-a îmbrăcat cu această onorabilă ocazie la Universitatea din Mendoza (Argentina), Universitatea din Granada (Spania), la universitățile din România (Pitești, Timișoara, Galați, Oradea, Constanța) și la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, sunt expuse astăzi la universitatea de Stat din Moldova.

usm.md

Vernisarea robelor „celui mai mare lingvist pe care l-a dat neamul românesc omenirii” a fost posibilă grație donației profesorului Johannes Kabatek de la Universitatea din Zürich, Elveția, care și-a dorit, în calitate de fondator și director al Arhivei Coșeriu, ca aceste vestigii să ajungă la Chișinău, în „Basarabia natală”, care n-a încetat niciodată să fie în centrul lumii spirituale a genialului lingvist. De asemenea, prețiosul dar a ajuns la Universitatea de Stat din Moldova datorită eforturilor doamnelor profesore Wiltrud Mihatsch și Nicole Feifel de la Universitatea din Tübingen, Germania, a doamnei profesor Sanda-Maria Ardeleanu de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, ale doamnei doctorande Cristina Bleorțu de la Universitatea din Zürich, precum și ale Excelenței Sale, domnul Oleg Serebrian, ambasador al Republicii Moldova în Germania. Le mulțumim tuturor și fiecăruia în parte pentru aportul personal la organizarea și vernisarea acestei expoziții.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente