Sergiu Litvinenco explică de ce PAS a susținut-o în funcția de Avocat al Poporului pe Natalia Moloșag

Mădălin Necșuțu
24/09/2021

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a oferit o serie de explicații pentru alegerea noului avocat al Poporului în persoana Nataliei Moloșag, care a reprezentat-o pe președinta Maia Sandu în instanțe.

„Despre selectarea Avocatului Poporului foarte pe scurt. A avut loc un concurs. În cadrul acestui concurs, au fost alese două persoane […] ambele foarte bune, cu experiență și notorietate în apărarea drepturilor omului. Dar funcția de Avocat al Poporului este doar una. De aceea, trebuia aleasă doar una din ele. Și a fost aleasă. Cineva critică, cineva laudă decizia. Este firesc așa. Altfel doar nici nu se putea [...] Acesta este și scopul unui concurs – pe baze meritocratice se alege un demnitar public”, a declarat Litvinenco.

Declarațiile lui Litvinenco vin după ce Natalia Moloșag a fost aleasă joi în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului pe un termen de șapte ani. Pentru candidatura Nataliei Moloșag au votat 55 de deputați.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea, a acuzat-o pe Natalia Moloșag că s-ar afla în conflict de interese cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. „Acesta este onorariul pentru că ați reprezentat-o pe președintă în instanță? Spuneți-ne în ce relații sunteți?”, a declarat Vasile Bolea.

Avocata a respins acuzațiile, declarând că a venit în avocatură în 2006. „Am fost avocata candidatei Maia Sandu, am reprezentat interesele ei. I-am apărat onoarea, reputația. Am contestat în instanța de judecată, avându-l ca pârât Igor Dodon, președinte pe atunci. Am contestat în judecată hotărârile Comisiei Electorale Centrale. Sunt mândră că am reprezentat concurentul electoral Maia Sandu”, a răspuns Moloșag.

Natalia Moloșag este avocatul Maiei de circa 15 ani și a reprezentat-o pe aceasta în mai multe procese de-a lungul anilor.

Mădălin Necșuțu
24/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii