Cutremur de 8,2 grade în Macedonia: Salvatorii moldoveni, antrenați în înlăturarea consecințelor dezastrului. Nu e realitate, e un exercițiu simulat

În perioada 18 -23 septembrie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI reprezentat de șeful IGSU general -maior Mihail Harabagiu participă în cadrul unui exercițiu internațional de amploare desfășurat în Macedonia cu genericul „North Macedonia 2021”.

Foto: IGSU

Aplicațiile organizate de Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO sunt desfășurate în orașul Ohrid și au drept scop schimbul de bune practici privind răspunsul la situații de urgență de orice amploare.

Potrivit scenariului în Macedonia de Nord a avut loc un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter, care a creat mai multe situații de urgență în care a fost necesară implicarea salvatorilor pentru gestionarea crizei. Angajații din cadrul serviciilor pentru situații excepționale din mai multe țări au răspuns solicitărilor de ajutor pentru a depăși criza. În vederea lichidării consecințelor situației excepționale au fost create echipe de căutare și salvare urbană, echipe medicale de urgență, dar și echipe CBRN. Mai mult, în câmp a fost creat un spital mobil, unde medicii puteau efectua intervenții chirurgicale urgente. Echipa din Republica Moldova face parte din cadrul unui echipaj de căutare salvare urbană, dar și participă în simulări virtuale combinate. În cadrul evenimentului șeful IGSU, general -maior Mihail Harabagiu a avut o întrevedere de lucru cu directorul Departamentului de Apărare și Consolidare a NATO dar și cu conducerea Centrului Euroatlantic de Coordonare a răspunsului la Dezastre NATO în care au discutat importanța participării în cadrul aplicațiilor de amploare, dar și intenția Republicii Moldova de a găzdui un exercițiu similar în următorii ani. Potrivit organizatorilor în Exercițiul Internațional „North Macedonia 2021” participă peste 20 de țări, dar și 6 organizații internaționale. Aplicații similare, organizate de Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO au fost găzduite de Republica Moldova în anul 2011 cu genericul „Codrii 2011”, în care au participat 1223 de persoane din 23 de țări și 5 organizații internaționale.


Pub