(video) Vot cu multe năbădăi în Parlament: Modificarea Constituției, votată cu mâna, după ce sistemul electronic „a numărat greșit”

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției în lectura a II-a a fost votat de 86 de deputați, însă nu din prima încercare, care a eșuat din cauza unei defecțiuni tehnice a sistemului electronic de vot. Parlamentarii au decis să anuleze manual votul greșit și să își exprime din nou alegerea. Procesul a fost însoțit de glume din partea aleșilor poporului.

Foto: UNIMEDIA

Modificarea Constituției se pare că nu s-a vrut votată din prima încercare. Sistemul electronic de vot a picat, din motive necunoscute. Deși deputații BCS au declarat că vor susține proiectul, pe ecranul principal cu rezultele votării au apărut doar 57 de voturi.

„Asta ce a fost? O greșeală tehnică? Până acum a mers și acum nu merge și taman la acest proiect”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Noi am luat decizia unanimă la fracțiune că toți votăm. Înseamnă că ceva s-a întâmplat cu sistemul”, a precizat deputata BCS Zinaida Greceanîi.

Deputații au decis să anuleze votul electronic, manual, apoi să voteze din nou proiectul, tot cu mâna, pentru a evita noi defecțiuni.

În cele din urmă, proiectul pentru modificarea Constituției R. Moldova a fost votat în lectura a II-a, de către 86 de parlamentari.

 „Vă mulțumesc și vă felicit, cu un pic de emoții”, a spus Igor Grosu.


La 16 septembrie, deputații au aprobat, cu 56 de voturi, proiectul de modificare a Constituției, în prima lectură. Proiectul se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, totodată, concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia. Pentru a fi adoptată legea, este nevoie de votul a 2/3 din deputați. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus atunci că „speră să se țină de cuvânt cei care și-au luat o pauză mai lungă, în vederea susținerii acestei inițiative”, după ce deputații BCS au părăsit sala de ședință a Parlamentului.


Pub